Viharvadászat a Tisza-tó környékén és a Hortobágyon

Már az előző nap is sejteni lehetett, hogy jó esély van szupercellák kialakulására hazánk felett, és a szupercella.hu is 2-es fokozatú előrejelzést adott ki. A modelleket böngészve két esélyes célterület rajzolódott ki számomra: a Duna-Tisza köze, a másik pedig a Debrecen-Miskolc vonal (azaz a Hortobágy környéke). Az evidens volt, hogy csak egyiket lehet választani a kettő közti nagy távolság miatt. Körülbelül 1 óra agyalás, modell böngészés után úgy döntöttem, hogy az utóbbi lehetőséget választom, bár ez tűnt a rizikósabbnak és ezt a területet ismertem kevésbé. Viharvadász barátommal, Kun Sándorral (Devilstorm, továbbiakban Sanyi) egyeztettem, és Füzesabonyba való vonatozás után csatlakoztam hozzá. (A vonatozás közven rávezetésként "megcsodálhattam" az éjszakai vihar által a felsővezetékekre rádöntött fákat Rákos közelében, ami több órás késéseket okozott egész Kelet-Magyarországon, még este sem állt helyre teljesen a menetrend.)

Tehát elindultunk Füzesabonyból, és először még délnyugat felé vettük az irányt, mert érkezett a Duna-Tisza felől egy, a radarképen szupercellának tűnő zivatar Cegléd felől. Jászapáti előtt megálltunk, hogy bevárjuk, itt már a cella ki is tért jobbra picit. A nagyobb cella/tömb keleti felén egy újabb LP szupercella alakult ki, amit sikerült megörökíteni.

Itt elérkezettnek láttam az időt, hogy elfogyasszam az ebédemet:

A cella, bár jól nézett ki, kissé gyengülni kezdett. A radarképen megpillantottuk a Debrecen környékén fejlődő szupercellá(ka)t, és feltettük magunknak a költői kérdést: "miért nem lehet az ember egyszerre két helyen". Közben a hűvösebb, szárazabb nyugati szél is megérkezett, ami valószínűleg alávágta az itteni cellákat. Elindultunk hát vissza a Tisza-tó felé. Az előbb említett, első debreceni cellát már természetesen nem tudtuk elkapni, de attól délre szerencsére kifejlődött, egy, talán még erősebb balra haladó szupercella. Időközben azt is láttuk, hogy a Tisza vonalában is jön fel egy, inkább már bow echósnak tűnő szupercella, aminek ugyancsak az "útjában vagyunk". A településeken lassan átvergődtünk, és - a forgalom valamint a zivatarok előtt képződött jellegtelen felhőzet, "katyvasz" miatt kisebb idegbajt kapva - Tiszafüred után megpillantottuk keleti irányban a balos szupercellát, délre pedig az érkező HP szupercellát, és konstatáltuk, hogy végülis a legjobb helyen vagyunk. Itt még "nyár" volt, meleg, fülledt levegő, érezhető volt a kontraszt a két légtömeg között pár kilométeren belül.

Először a balos szupercellát örökítettük meg:

A délről érkező szupercella pedig így festett:

A szupercella előtt a keleti szél érezhetően megerősödött, ahogy az szívta be magába a friss meleg levegőt - ez a képeken a kukorica dőléséből is jól látszik. A falfelhő jobb oldalán egy gyönyörű hódfarok is megfigyelhető volt (kicsit ráközelítve):

A két cella közeledett egymáshoz, úgy tűnt, hogy ütközni fognak (ami később meg is történt Mezőkövesd térségében). Miközben azt sem tudtuk, melyik cellát fotózzuk éppen, Sanyi észrevett egy gustnadót, a délről érkező SC kifutófelhője alatt:

A balos szupercella közben kissé már elhaladt mellettünk, a hátoldala így nézett ki:

A jobbos HP szupercella pedig, ahogy szintén mellénk ért, festői látványt nyújtott:

Aztán, ahogy az szokott lenni, megkaptuk a HP szupercella hátoldali leáramlásának kifutószelét.

Ezután, tudva, hogy a napunk legfőbb celláját valószínűleg már megörökítettük, még elindultunk kelet felé újabb szupercellák után. Hortobágy után még elcsíptünk egy észak felé tartó, gyengülőfélben levő SC-t. Az autóból fotózva még ígéretes látványt nyújtott:

Viszont mikorra meg tudtunk állni, akkor már csak egy gyenge falfelhővel rendelkezett, de a felhőalap bordázottsága szép látványt nyújtott:

Zárásként, Hajdúszoboszló mellett is fotóztunk még egy szupercellát 8 óra körül, a sötétedéshez közeledve:

Összességében sikerült egy eredményes viharvadászatot zárni, 5 szupercellával a tarsolyunkban térhettünk haza. Köszönöm Sanyinak a sofőrködést, és a szenzációs fotókat. Örülök, hogy össze tudtunk hozni egy közös viharvadászatot, és annak is, hogy öt évnyi szünet után végre úgy jöttek ki a dolgok, hogy ismét részem lehetett egy ilyen élményben.

========================================================================================================

Az előző rész tartalmából (Devilstorm vadászata)

Egy nappal korábban még Devilstorm egyedül vadászgatott a dél felől érkező szupercellákra, mely során a debreceni kettéválás balos tagját sikerült nyakon csípnie. Később egy elhaló jobbos is bemutatkozott, illetve tőle keletre egy mérges cella down burst-je jatszott a napfényben.

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat