gbond blogja

Viharvadászat a Tisza-tó környékén és a Hortobágyon

Már az előző nap is sejteni lehetett, hogy jó esély van szupercellák kialakulására hazánk felett, és a szupercella.hu is 2-es fokozatú előrejelzést adott ki. A modelleket böngészve két esélyes célterület rajzolódott ki számomra: a Duna-Tisza köze, a másik pedig a Debrecen-Miskolc vonal (azaz a Hortobágy környéke). Az evidens volt, hogy csak egyiket lehet választani a kettő közti nagy távolság miatt. Körülbelül 1 óra agyalás, modell böngészés után úgy döntöttem, hogy az utóbbi lehetőséget választom, bár ez tűnt a rizikósabbnak és ezt a területet ismertem kevésbé.

Októberi tornádó Kelet-Szlovákiában - elemzés

Meglehetősen extrém eseménynek számít a tornádó októberben, ráadáasul most a Kárpát-medencénben ritkábbik fajtája, a szupercellából lenyúló (mezociklonális) típusa alakult ki északi szomszédunknál, a határunktól mindössze 30 km-re (HenzDani korábban részletes blogbejegyzést is készített az esetről).

Nyaralás egy kis viharvadászattal megspékelve I.

A svájci szupercellák után, amit Devilstorm kolléga kapott lencsevégre, én is közzéteszem a nyári nyaralásomról készült blogomat. Mivel elég terjedelmesre sikerült, két részre bontottam. Álljon hát itt a bejegyzés első része.

Idén is Rovinjt és az Adriai-tengert választottam nyaralási célpontul. Az utazás előtt kb. 1 héttel még úgy nézett ki az előrejelzés, hogy végig 28-32 fokos csúcshőmérsékletekkel, és szinte zavartalan napsütéssel megússzuk a nyaralást. Egy-két zivataros nap azért persze kinézett az időszak alatt, de az elmúlt évek tapasztalatai alapján ezt nem nagyon vettem komolyan. Gondoltam lesz pár felhő az égen majd, és maximum kialakul 1-2 gyorsan átvonuló zápor.

Ennek ellenére a 10 napos nyaralás (jún 24. - júl 4.) során a vártnál jóval többször volt felhős-esős-zivataros napunk. Ennek a tengerparton nyaraló több ezer ember nyílvánvalóan nem örült :) Viszont ha már ott voltam, kihoztam fotózás szempontjából, amit tudtam a helyzetből - bár sokszor csak mobil volt nálam és gyalog/biciklivel voltam. Megesett, hogy csak barátnőmnél volt rendes fotómasina, így külön is köszönöm neki, hogy segített dokumentálni. Nem terveztem így el előre, de több szupercellát is sikerült lencsevégre kapnom. A nyaralás időpontjáig (2017-ben) nem is sikerült eljutnom viharvadászatra, lehet, hogy így próbált kompenzálni a természet :)
Utólag megnézve, Magyarországon is igen aktív volt ez az időszak konvektív szempontból, és nem volt ez másképp a tengerparton sem.

X-akta cella Kecskemétnél - gyalogos viharvadászat

Az előrejelzések szerint máj 25-én délután esély volt záporra-zivatarra, így néha ránéztem a felhőképre délután folyamán, de semmi érdekes nem történt, pár szem esőcsepp megjelenésén kívül. Majd fél 9 körül elvánszorgott felettem egy gomolyfelhő, ami egész ígéretesen nézett ki. Mikor kicsit eltávolodott, kezdett bedurvulni. Ekkor már intenzívebben figyeltem, mi is történik, és az alapja is egészen jól festett:
 

Előzetes összefoglaló a vasárnapi viharvadászatról

Május 11-én vasárnap több viharvadász csapat is úton volt, hogy megfigyelje a kialakult viharokat. Stormanék csapata mellett a mi csapatunk is elindult Budapestről. Ezt a csapatot Zsuzzs, Adaz, Devilstorm és jómagam alkottuk. A dunaföldvári, délután 3 óráig tartó várakozás után felgyorsultak az események.

Június 4-i viharvadászat egy másik szemszögből

A hétfői nap végre egy olyan időjárási helyzettel örvendeztetett meg minket, amire már én is azt mondtam, hogy megéri elmenni vihart vadászni. Legutoljára 2010 augusztusában voltam vadászaton, így ki voltam már éhezve egy kis action-re. Gyorsan szabaddá is tettem magamat délelőtt, bár a komfortérzetemet egy megfázás próbálta szüntelenül lejjebb vinni, nem akadályozott meg abban, hogy én is aktivizáljam magam. Bántam volna, ha kihagyom.

Egy kellemes vasárnapi moderate risk

A Síkság északi része felett elterülő ciklon melegszektorában, illetve a hozzátartozó elnyújtott front mentén kedvezőek a feltételek heves zivatarok, szupercellák kialakulásához. A hullámzó hidegfronthoz köthető konvergencia jól kivehező a következő térképen, amely várhatóan segíti a konvekció beindulását:

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat