kkorneel7 blogja

USA esélylatolgatás – 2021.03.17.

Az elmúlt hétvégén nemcsak, hogy kezdetét vette a tornádó szezon az Amerikai Egyesült Államokban, hanem kis túlzással ajtóstól rontott be a kontinensre. Texas államban közel két tucat tornádó észlelés történt (1. ábra), sőt még egy ritka iker-tornádót is megörökítettek, melyek közül egyikük EF1, másikuk EF2-es besorolást kapott az utólagos felmérések alapján. Az alábbi blogbejegyzésben a közelgő március 17-18.-i kilátásokról lesz szó, illetve egy távolabbi kitekintésről, hogy mi várhat a tengerentúli viharvadászokra az idei szezonban.

Zúzós USA tornádós helyzet - konvektív elemzés

A modellek már napok óta vízionálják az esélyét egy igazán komoly helyzet kilakulásának. Tegnapelőtt Nebraska államban már megtörtént a felvezetés (de még milyen! https://www.facebook.com/StormanAkos/photos/a.424706758353359/429220064568695/?type=3&theater) és a vasárnapi "szabadnapot" követően, hétfőn újra maximális energián rotyoghat a légkör.

Szezon eleji konvektív esélylatolgatás: 2019.04.05.

A mai nap időjárását egy magassági hidegcsepp határozza meg, amely délnyugati irányból közelíti meg hazánk térségét. Ennek köszönhetően a magasban környezetétől valamivel hidegebb levegő advektálódik fölénk, amely némiképp labilizálni fogja a légkör alsó pár száz hPa-os részét. Amennyiben a várhatóan zárt délnyugati felhőzet között ideig-óráig kinyílik a konvektív ablak, akár némiképp labilisabb légállapot is kialakulhat.

Jeges rekordok: a legnagyobb, a legnehezebb és a leghalálosabb

A viharok egyik legjellemzőbb károkozó jelensége a jégeső. Heves zivatarok esetében akár teniszlabda nagyságú, extrém esetekben ennél nagyobb méretű jégszemek is hullhatnak ezzel súlyos károkat, sérüléseket, szélsőséges esetekben halálos áldozatot is okozva.

 

Harc az idő ellen: dunántúli türelemjáték (2017.08.11.)

2017. 08. 11-én egy nyugat-délnyugat felől érkező hidegfront hatására labilizálódó légkör kedvező táptalajt biztosított akár szupercellás konvekció számára is. A vadászatot megelőző napokban elkezdett már szerveződni a csapat, végül a Sebestyén Adaz Ádám, Bondor Gbond Gyula, Mirk Micimackó Tamás és jómagam, Komjáti kkorneel7 Kornél alkotta kvartett vágott neki a vadászatnak.
 

Hazai terep

Már a hét elején is kedvező modellfutások jelezték számomra, hogy a hét második felében, legfőképp pénteken és szombaton (2017. május 12-13.) is viharvadászatra alkalmas légköri feltételek fognak uralkodni az országban.

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat