Budapest VIII. kerület

Heves zivatar a Tisztviselőtelepen.

14:00 előtt néhány perccel kezdett rázendíteni a heves záporsorozat. Az esemény közepe táján kezdtek megsűrűsödni a villámok, amelyek között viszonylag sok lecsapó is volt. A zivatarokat viharos szélrohamok kísérték. Az egyik zivatarban rövid ideig 0,5 cm-es jegek is voltak, amelyek békésen úszkáltak a tócsák felszínén. :) A kb. 1 órás esemény alatt 13 mm csapadék gyűlt össze.

Heves zivatar a Tisztviselőtelepen.

14:00 előtt néhány perccel kezdett rázendíteni a heves záporsorozat. Az esemény közepe táján kezdtek megsűrűsödni a villámok, amelyek között viszonylag sok lecsapó is volt. A zivatarokat viharos szélrohamok kísérték. Az egyik zivatarban rövid ideig 0,5 cm-es jegek is voltak, amelyek békésen úszkáltak a tócsák felszínén. :) A kb. 1 órás esemény alatt 13 mm csapadék gyűlt össze.

Gyakori villámlás viharos széllel

Egy erős fényű villámra keltem fel, de nem volt nagy hangja viszont eléggé gyakran villámlott. Valószínűleg felhőn belüli villámok voltak túlnyomó többségben. Egymás után két nagycseppes zápor vonult el fölöttem rövid szünettel. Az első zápornak viharos kifutószele volt. A csapadékban jég nem volt. 2,2 mm-t hagyott itt.

Mini-szupercellák a Tisztviselőtelepről videózva (2017.06.29).

Otthon a radaron láttam, hogy kisebb sárgás-narancsos-vöröses foltok közelednek Budapest felé és a közelemben fognak elmenni. A fotógépemmel kifutottam a kertbe és levideóztam az eseményeket. Az első menetből volt egy rövid zápor. A zápor után szép felhőtornyok és hátranyíródó üllők látszódtak. Az egyiken talán túlcsordulás is látszódott. https://youtu.be/u_Q0xtfEdOs A következő menet engem már nem ért el, a közelemben vonult el. Eléggé szétesett üllője volt, de az aljánál még volt némi gomolygás.

Jégeső a Tisztviselőtelepen (Budapest) 2017.05.13-án

Amikor kinéztem a kertbe egyszer csak erős széllökések jöttek és halk morajlásszerű dörgések hallatszódtak. A dörgések hamar felerősödtek. Aztán nagy cseppekben felhőszakadásszerűen elkezdett esni az eső, majd hamarosan 0,5 cm körüli jegek kezdtek hullani. Egy idő után a zivatartevékenység megszűnt. Később a csapadék intenzitása is lecsökkent. Az esemény közben végig sütött a nap, de szivárványt nem láttam. Jól lehetett látni a környéken ólálkodó többi zivatarfelhőt is. A jégesőről készítettem egy videót, a környéken lévő többi zivatarfelhőről pedig fotók készültek.

Gyenge zivatar a Nagyvárad téren 2015.07.23-án.

Mivel kevés volt az idő, emiatt csak a nagyvárad téri SOTE-épületig mentem el. A zivatar során sok közeli lecsapó volt, amelyeknek jó hangos, csattanós dörgéseik voltak. A csapadékban nagyon ritkán egy-két maximum fél cm-es jégszem volt megfigyelhető. Az intenzív csapadékhullás végefelé egy néhány széllökés erejéig egy gyenge microburst is befigyelt. A műsort végül Mammatusfelhők zárták. Megjegyzés: a videó legvégén van a microburst.

egy falfelhő története

Ma délután a lehetséges pörgettyűkre való tekintettel figyeltem az eseményeket, és mikor érdemesnek éreztem az időpontot, felmentem a tetőre. Tőlem keletre volt 2 cella, egy északi - távolodó, és egy déli - közeledő. Mindekettőnek olykor kifejezetten falfehő jellegű képződményei voltak, a délit tudtam tovább követni, melyet egészen a Budai hegységig láttam. készítettem egy kis összefoglalót az állapotairól, bár nem egyenlő időközönként, csak amikor épp látványosnak gondoltam.

Erősen tubának látszó valami

Koraeste ránéztem a radarra, mint minden nap, és gyönyörűen kivehető volt a meglehetősen erős konvergenciavonal, ami mentén ki is pattant tőlem északkeletre egy cella. Addig addig nézegettem szabad szemmel, míg eldöntöttem, hogy Skyshooter kollégát értesítvén meglátogatjuk a szigony utcai tetőt. Így is tettünk, nem hiába, ugyanis a képen látható kifejezetten tubának látszó képződménnyel jutalmazott minket a felhőkavalkád. Iszonyatos szélnyírás volt, függőleges és vízszintes irányú forgások egyaránt megfigyelhetőek voltak. Életem első tubája, ha minden igaz :)

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat