Nem mezociklonális tornádó Dunaújváros-Perkáta között - előzetes

2017. május 23-án (kedd) délután nem mezociklonális eredetű tornádó alakult ki a Dunaújváros és Perkáta közötti területen, amit Papp Péter, szemfüles képzett viharvadászunk, a ViharVonal csapat oszlopos tagja el is csípett, pár száz méterről dokumentálta végig az eseményeket. A koncentrálódó örvényesség eleinte a talaj közelében vált látványossá, kisebb-nagyobb adagokban szívódott fel a forgó por, majd később a kondenzációs tölcsér is előbújt.

Helyi idő szerint az első talajmenti, por által megfestett örvény 15:47-kor jelent meg, 16:00-kor már felbukkant a kondenzációs tölcsér is, ami 16:04-re ért le legjobban (a fényképeken is látható módon kb. a felhőalaptól számított távolság feléig), 16:09-kor pedig a tornádó feloszlott. Ebből is látszik, hogy jó tartós volt a koncentrált örvényesség, tulajdonképpen 22 percig élt a tornádó.

Fontos hangsúlyozni, hogy amennyiben a talajról felkavarodó por, törmelék megfesti a forgó légoszlopot, akkor az már tornádónak minősül, függetlenül a kondenzációs tölcsér méretétől, vagy akár meglététől. 

Klikk az alábbi fotókra a nagyobb verzióért!

Az előzetes becslések szerint pontosabban behatárolva a tornádó a Bernátkút-Pálhalma közötti területen tevékenykedett.

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat