Zivatarok villámárvíz és szélvihar kiséretében

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
csütörtök, augusztus 2, 2018 - 08:00

Összegzés: Magyarország időjárását – az elmúlt napokhoz hasonlóan – továbbra is a zivatarok határozzák meg és teszik mindezt az elkövetkezendő 48 órában is. A zivatarok környezetében átmenetileg viharossá (>60 km/h) fokozódó szél (akár a heves (>90 km/h) kategóriát is elérheti, ám döntően ez alatt várható), illetve a magas kihullható vízmennyiség (40-44 mm) és lassú cella áthelyeződés következtében lokálisan kialakuló villámárvizek esélye miatt az 1-es fokozat kiadása indokolt.
 

Részletezés: Egy nyugatról fokozatosan közelítő hosszúhullámú teknő, egy Oroszország térségében elhelyezkedő anticiklon, illetve egy keletről fokozatosan visszapörgő ciklonális mező következtében összetett áramlási kép jelenik meg hazánk térsége felett az elkövetkezendő napokban. A keletről érkező ciklonális maradvány egyre nedvesebb légtömeget szállít a Kárpát-medence térségébe, amelynek köszönhetően kedd délutántól kezdve egyre nagyobb számban alakulhatnak ki zivatarok. Kezdetben a Duna vonalától keletebbre elszórtan (kiemelten az Északi-Középhegység tájai), majd szerdától fokozatosan a Dunántúli területeken is már. A nedvesség mellett az emelés is adva lesz a fent említett tájakon az egyre tartósabb, hosszan elnyúló konvergens zónáknak köszönhetően. A konvektív hasznosítható potenciális energiából (CAPE) sem lesz híján a légkör. Az ECMWF a mai napra lokálisan 1750 J/kg-ot is vízionál, míg szerdán akár 2000 J/kg fölé is kúszhatnak ezek az értékek (A GFS ennél visszafogottabb 1000-1200 J/kg-mal számol). A szélnyírás 10 m/s, vagy az alatt várható, így a kialakuló zivatarok leginkább egy-cellás, vagy multicellás jelleget ölthetnek. A magas kihullható vízmennyiség (GFS a mai napra 40 mm, míg szerdán 44 mm) és a lassú cella áthelyeződés következtében lokálisan, megfelelő terepviszonyok mellett, villámárvizek kialakulására is esély nyílik.
Az elkövetkezendő két nap másik veszélyforrása a zivatarok környezetében viharossá fokozódó (> 60 km/h), de akár a heves kategóriát (>90 km/h) is elérő széllökések lehetnek. Bár többnyire nedves légtömeg advektálódik, az 500 hPa-os nyomási szinten helyenként megjelenő kiszáradás bekeveredve a zivatarok áramlási rendszerébe, downburst-ök, vagy microburst-ök kialakulását is elősegítheti. További segítő tényező a talajszinten magas, helyenként 10-15 fokos harmatpont deficit is. A downburstök kialakulásának esélyét jól mutatják a helyenként 18 fokos DeltaThetaE értékek is.
 

Veszélyforrások:
-Villámárvíz: A magas kihullható csapadékmennyiség és a lassú cella áthelyeződés következtében lokálisan villámárvizek kialakulására is esély nyílik.
-Szélvihar: Zivatarok környezetében viharossá fokozódó, vagy akár a heves kategóriát elérő széllökésekre is számítani lehet.
-Jégeső: Zivatarok környezetében 2 cm átmérőjű, de többnyire az alatti jégszemek hullására is esély mutatkozhat.

Mezós tornádó?: 
mezós tornádó nem várható - T0
Nem mezós tornádó?: 
Nem mezós tornádó nem várható - T0
Villám árvíz?: 
Várható
MKR?: 
Nem várható
Bow echo?: 
Nem várható
Szupercella?: 
Nem várható
Nagyméretű jég? (2-5cm): 
Nem várható
Szignifikáns jég? (>5cm): 
Nem várható
Szélvihar? (90-120km/h): 
Várható
Szignifikáns szélvihar? (>120km/h): 
Nem várható

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat