Zivatarok helyenként heves eseményekkel

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
csütörtök, június 6, 2019 - 08:00

Az előttünk álló napok időjárását egy délkelet felől közeledő és szerdán az országot is elérő, de fokozatosan gyengülő magassági hidegörvény, egy északkeletre elhelyezkedő anticiklon és a Nyugat-Európa felett hullámzó frontrendszer előoldala alakítja majd. Ezek együttes áramlási rendszerében eleinte keleties, majd déliesre forduló áramlással meleg, labilis és nedvesebb légtömeg érkezik fölénk, minden nap esélyt kínálva zivatarok kialakulására, melyeket helyenként heves események is kísérhetnek majd.

A GFS és az ECMWF modellek ezúttal egyetértenek abban, hogy legalább a hét második feléig, végéig minden nap jelentősebb labilitás halmozódhat fel országosan (többfelé 1500-2500 J/kg közötti SBCAPE, -5 °C körüli Lifted-index). A közelünkben, majd felettünk elhelyezkedő magassági hidegörvény hatására azonban a magasban nem lesz erősebb szél felettünk, így a szélnyírás minden nap gyengének ígérkezik (5-10 m/s). Ezért alapvetően egycellás (akár ismétlődő, pulzáló - pulse-type - jelleggel) és multicellás zivatarokra lehet számítani.

A konvekció napi kiterjedtségét elsősorban a légköri nedvesség fogja meghatározni. Hétfőn az ország nagyobb részén még erős kiszáradás várható középszinten (500-700 hPa), így csak néhol fordulhatnak elő zivatarok. A délután második felében ugyanakkor kelet felől már nedvesebb levegő érkezik, illetve az említett hidegörvényhez kapcsolódóan egy örvényességi sáv is eléri hazánkat. Ezek együttesen az ország délkeleti felén már elszórtan is előidézhetnek zivatarokat a késő délutáni, kora esti órákban. Ahol már délután is kialakul zivatar, ott az erős kiszáradás miatt esély van nagyobb méretű (2-4 cm átmérőjű) jég, valamint légzuhatag (downburst) előfordulására, melyet kísérhet 90 km/h-t meghaladó széllökés is. Keddtől legalább péntekig már valamelyest nedvesebb lesz felettünk a légkör, ennek megfelelően a hétfőinél több helyen várhatóak zivatarok, elsősorban a délutáni, esti órákban, döntően helyi konvergencia-vonalak mentén. Az erősebb cellákban továbbra is lehet nagyobb jég és heves kifutószél/légzuhatag. Szerdán délkelet felől előreláthatólag eléri hazánkat a gyengülő hidegörvény is, mely később összekacsolódhat a nyugat-európai teknő előoldalán elhelyezkedő kis peremhullámokkal. Így szerdától péntekig több szinten érező örvényességi mezők is segíthetik majd a konvekciót, emellett ezek ismét kedvező feltételeket teremthetnek nem-mezociklonális tubák, esetleg tornádók kialakulásához. Keddtől a gyengülő áramlás és a nedvesebbé váló légkör hatására megnő az esély felhőszakadásra is, és mivel a zivatarok részben a hegyvidékekhez kapcsolódhatnak majd, ahol akár egymás után képződhetnek újabb és újabb cellák, ráadásul a talaj még telített a korábbi kiadós csapadék nyomán, villámárvizek is előfordulhatnak.

A hét közepén (szerdán vagy csütörtökön) előrejelzésünket aktualizáljuk majd, részletesebb és pontosabb kitekintést adva a hét második felének időjárására.

Summary: 

We issued a Category 1 forecast due to the upcoming convective days in Hungary. We expect single and multicell thunderstorms that locally can produce large hail (2-4 cm diameter) and downbursts with wind gusts over 90 km/h. From Tuesday large amount of precipitation and flash floods also possible and non-mesocyclonic funnel  clouds or brief tornado also cannot be rouled ut.

Mezós tornádó?: 
mezós tornádó nem várható - T0
Nem mezós tornádó?: 
Nem mezós tornádó kis eséllyel várható - T1
Villám árvíz?: 
Várható
MKR?: 
Nem várható
Bow echo?: 
Nem várható
Szupercella?: 
Nem várható
Nagyméretű jég? (2-5cm): 
Várható
Szignifikáns jég? (>5cm): 
Nem várható
Szélvihar? (90-120km/h): 
Várható
Szignifikáns szélvihar? (>120km/h): 
Nem várható

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat