Újabb hidegfront, újabb heves zivatarok

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
kedd, július 25, 2023 - 08:00

A következő két nap (hétfő, kedd) időjárását egy északnyugat felől érkező hullámzó hidegfront és a hozzá kapcsolódó magassági teknő alakítja, mely újfent lehetőségeket teremt heves (szupercellás) zivatarok, zivatarrendszerek kialakulásához. Hétfőn ezek még inkább csak az ország északi részét érinthetik, azonban már produkálhatnak szignifikáns heves eseményeket is, ezért 2-es fokozatú előrejelzést adunk ki.

 

Részletezve:

 

Hétfőn északnyugat felől egy hidegfront érkezik, melynek hatására alkalmasak lesznek a feltételek heves zivatarok kialakulására. A front előterében igen labilissá válik a légkör, a Dunántúlon a 2000-2500 J/kg-ot is eléri, helyenként akár meg is haladhatja a CAPE, emellé -4, -8 °C közötti Lifted-index és 40-45 °C-os Thompson-index társulhat. Késő délután egy rövidhullámú teknő is érkezik az ország fölé nyugat felől, mely a hozzá kapcsolódó örvényességi adveckióval támogathatja a konvekciót. A fronthoz kapcsolódó hosszúhullámú teknő előoldalán eközben egyre erősebbé válik felettünk az áramlás, ezért a 0-6 km-es szélnyírás egyre több helyen 20 m/s köré, majd fölé emelkedik, emellett pedig a 0-3 km-es szélnyírás is 15 m/s körüli értékeket vesz fel. A 0-3 km-es helikalitás délután eleinte délnyugaton, délen, majd estére már északon is eléri a 250-500-as m2/s2-os értékeket, ami akár hosszabb életű (illetve látványosabb struktúrájú) szupercellákat is előre vetít. Emellett lokálisan a 0-1 km-es helikalitás is felvehet 200-300 m2/s2-es értékeket. A konvekció legfőbb hátráltató tényezője napközben az alacsony- és középmagas szinteken tapasztalható kiszáradás lehet, ugyanakkor ha már ekkor ki tudnak alakulni izoláltabb gócok (erre nagyobb esély az Északi-középhegység térségében van), azok éppen emiatt produkálhatnak intenzív légzuhatagokat, heves (2-5 cm-es jég, 90-100 km/h körüli széllökés), néhol akár szignifikáns heves (5 cm-nél nagyobb jég, 120 km/h körüli széllökés) eseményekkel.

 

Az érdemi konvekció várhatóan a késő délutáni, kora esti órákban indulhat meg nyugat felől, amikor intenzívebb, akár rendszerbe szerveződő zivatarok érhetik el a nyugati, északnyugati országrészt, majd haladhatnak kelet felé. Ezeket az említett örvényesség mellett már a térségben kiépülő markáns konvergencia is támogatja. Éjszaka pedig a front, illetve a hosszúhullámú teknő érkezésével további zivatarrendszerek átvonulása valószínűsíthető, melyek már a délebbi területeket is érinxtik. A zivatarláncokat nagyobb területen kísérheti 90-120 km/h közötti, főként eleinte helyenként akár a feletti szél, és a rendszerre merőleges szél- és nyírási viszonyok miatt nagy az esélye bow echos jelleg megjelenésének is. Ez utóbbira a (beágyazott) szupercellák esetén is számíthatunk, ezeket pedig a szél mellett nagy méretű, jellemzően 2-4 cm közötti, este kezdetben néhol még akár 5 cm körüli jég is kísérheti, illetve a mérsékelten kedvező alacsonyszintű nyírási és helikalitási viszonyok a tornádó lehetőségét sem zárják ki. Elsősorban a zivatarrendszerekből pedig gyors mozgásuk ellenére több helyen hullhat rövid idő alatt jelentős mennyiségű, akár 30-40 mm csapadék, ami megfelelő terepviszonyok mellett villámárvízhez vezethet.

 

A front kedden napközben kissé visszahullámzik hazánk felett, így akkor folytatódik a zivataros idő, különösen délen és keleten nagyobb eséllyel előforduló heves vagy szignifikáns heves eseményekkel. Ehhez kapcsolódva holnap akár 3-as fokozatú előrejelzés is kiadásra kerülhet, bár a helyzet bizonytalansága még viszonylag nagy. Sok függ többek között attól, hogy a reggeli, kora délelőtti órákig mennyire teríti be az országot a zivatarrendszerek maradványfelhőzete (esetleg még a csapadéka), ami a délelőtti órákban nagyban méréskeltheti a labilitás halmozódását. A viharvadászatra indulók számára fontos még kiemelni, hogy már hétfőn is, de különösen kedden meglehetősen gyors áramlás várható, ami a potenciálisan károkozó kísérőjelenségekkel karöltve jelentősen növeli a vadászatok kockázatát!

 

Az előrejelzést készítette: Tiszavölgyi Dávid és Hérincs Dávid

Mezós tornádó?: 
mezós tornádó kis eséllyel várható - T1
Nem mezós tornádó?: 
Nem mezós tornádó nem várható - T0
Villám árvíz?: 
Várható
MKR?: 
Várható
Bow echo?: 
Várható
Szupercella?: 
Várható
Nagyméretű jég? (2-5cm): 
Várható
Szignifikáns jég? (>5cm): 
Várható
Szélvihar? (90-120km/h): 
Várható
Szignifikáns szélvihar? (>120km/h): 
Várható

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat