További villámárvíz és szélvihar esélyek

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
péntek, augusztus 3, 2018 - 08:00

Áttekintés, összefoglalás

Hasonlóan az előző napokhoz, hazánk időjárását egy meleg és egyelőre relatíve nedves légtömeg határozza meg, amely elősegíti a zivatarok kialakulását. Néhány zivatart villámárvíz, illetve heves kifutószél is kísérhet, illetve kis eséllyel jégeső is előfordulhat. Villámárvíz leginkább a Dunántúlon valószínű, annak is a középső és déli részén, míg a heves (90 km/h-t meghaladó) kifutószél az ország északkeleti részén esélyesebb.
 

Részletezés, elemzés

A tegnapihoz hasonló időjárási helyzet várható, annyi különbséggel, hogy ÉK felől kissé szárazabb levegő áramlik térségünkbe, így ez irányból valamelyest csökken a zivatarok kialakulásának valószínűsége. A labilitási és a nedvességi viszonyok megfelelőek lesznek az ország teljes területén, és az alacsony szélnyírás értékek természetesen az egy- és gyenge multicellás konvektív módot támogatják. A kihullható vízmennyiség igen magas, 40-46 mm-es értéket vesz fel, ami a lassú cellamozgással megtámogatva elősegíti villámárvizek kialakulását. A konvergenciavonalak nem festenek egyértelmű képet, de viszonylag tartósnak mutatkoznak. Ideális esetben a zivatarok MKR-ré is összeállhatnak, ez leginkább a Dunántúlon és a Duna-Tisza közén fordulhat elő, ezen területeknek is inkább a déli sávjában.
A magas DCAPE és a maximális delta theta-E értékek legjobban ÉK-en támogatják a heves kifutószelek kialakulását - bár meg kell jegyezni, errefelé talán a legkisebb a zivatarok előfordulásának esélye.
Jégeső is előfordulhat egyes cellákban, de várhatóan a jégátmérő nem haladja meg a 2 cm-es határértéket.
Utolsó sorban megemlítem továbbá, hogy az ország középső 1/3-ában nem-mezociklonális tuba is előfordulhat kis valószínűséggel, de az örvények földet érésének még kisebb az esélye.
 

Veszélyforrások:

- Villámárvíz: a lassú mozgású és/vagy szervezettebb zivatartömbök esetén előfordulhat
- Szélvihar: a zivataros kifutószelek elérhetik a heves kategóriát
- Jégeső: várhatóan 2 cm alatt marad a jégátmérő

Summary: 

We issued Category 1 mainly because of the possibility of heavy rain/flash flood, and on the other hand, the possibility of severe wind gusts in the NE part of the county.

Mezós tornádó?: 
mezós tornádó nem várható - T0
Nem mezós tornádó?: 
Nem mezós tornádó kis eséllyel várható - T1
Villám árvíz?: 
Várható
MKR?: 
Várható
Bow echo?: 
Nem várható
Szupercella?: 
Nem várható
Nagyméretű jég? (2-5cm): 
Nem várható
Szignifikáns jég? (>5cm): 
Nem várható
Szélvihar? (90-120km/h): 
Várható
Szignifikáns szélvihar? (>120km/h): 
Nem várható

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat