Távolodó magassági hidegörvény heves eseményekkel

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
péntek, június 7, 2019 - 09:00

Áttekintés, összefoglalás

Hazánk időjárását továbbra is a közelünkben elhelyezkedő magassági hidegörvény határozza meg. Az ehhez tartozó légtömegben még mindig ideálisak a feltételek zivatarok kialakulásához, és némelyek ezek közül heves eseményt is okozhatnak. Főként a villámárvíz és jégeső az, amit meg kell említeni, mint legvalószínűbb veszélyforrás.

Részletezés, elemzés

A csütörtöki napon is jelentős CAPE alakul ki hazánk felett (1000-2000 J/kg sbCAPE), viszont némi változás az előző napokhoz képest, hogy a hidegörvény gyengülésével, illetve annak észak felé sodródásával picit megnövekszik a szélsebesség a magasban. E tényező miatt a délután második felétől megnövekszik a 0-6 km-es szélnyírás, kezdődően az ország déli határvidéke környezetében majd a Duna-Tisza köze déli és középső részén (GFS szerint 13-15 m/s-ot is elérheti, az ECM nagyobb területre vár kedvező értékeket, és a 17 m/s-ot elérheti). Várható tehát szupercellák megjelenése is az említett területeken, de gyengébb szélnyírás esetén gyenge evolúciós/hibrid cellák is kialakulhatnak. A felhőalap az estéhez közeledve egyre alacsonyabb lesz, és a 0-1 km-es szélnyírás is eléri a 10 m/s-ot, ezért meg kell említeni a mezociklonális tornádó esélyét is. A helikalitási viszonyok a határhoz közeledve egyre jobbnak mondhatóak, de inkább a határ túloldalán mutatnak ideális átfedést (estefelé ott akár 250 m2/s2-et is elérheti a 0-3 km-es SRH).
A légoszlopban található nedvesség továbbra is magas lesz (28-34 mm a kihullható vízmennyiség), így a lassan mozgó cellák produkálhatnak akár villámárvizet is.
A jégnövekedési zónában jelentős CAPE jelenik meg, és kombinálva a magasabb szélnyírás értékekkel, valamint szupercellák esetleges kialakulásával, az ország déli sávjában egyes cellák bizony produkálhatnak akár 2-4 cm átmérőt elérő jégesőt is.

Veszélyforrások:

- Villámárvíz: főként az ország déli felében
- Szélvihar: délen egy esetlegesen kialakuló zivatarvonal (MKR) járhat 90 km/h feletti széllökéssel
- Jégeső: főként az ország déli sávjában, és szupercellákban előfordulhat 2 cm átmérőt meghaladó jégeső
- Mezociklionális tornádó: alacsony valószínűséggel fordulhat elő a déli határvidék közelében

Mezós tornádó?: 
mezós tornádó kis eséllyel várható - T1
Nem mezós tornádó?: 
Nem mezós tornádó kis eséllyel várható - T1
Villám árvíz?: 
Várható
MKR?: 
Várható
Bow echo?: 
Várható
Szupercella?: 
Várható
Nagyméretű jég? (2-5cm): 
Várható
Szignifikáns jég? (>5cm): 
Nem várható
Szélvihar? (90-120km/h): 
Várható
Szignifikáns szélvihar? (>120km/h): 
Nem várható

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat