Távolodó magassági hidegörvény bizonytalan heves eseményekkel

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
vasárnap, május 27, 2018 - 08:00Áttekintés, összefoglalás

Hazánk időjárását alapvetően két tényező befolyásolja, egyik a tőlünk északnyugatra található magassági hidegörvény, illetve a talajszinten elhelyezkedő gyenge ciklonális mező. Ez az időjárási helyzet kedvez a lassú mozgású zivatarok létrejöttének, ami villámárvíz kialakulását is előidézheti. A zivatarokat a keleti országrészben kis valószínűséggel heves jégeső valamint heves kifutószél is kísérheti. Ezek mellett a nem-mezociklonális tuba/tornádó kialakulása sem zárható ki teljesen.

Részletezés, elemzés

A labilitás a délután folyamán közepes értékeket vesz fel, az sbCAPE nagyjából 800 és 1500 J/kg között változik (az ECM szerint keleten a 2000 J/kg-ot is súrolja alulról), és az értékek nyugatról keletre növekszenek. A ciklonális görbületű izobárok és a lassú áramlások miatt a szélnyírás szinte a nullához közelít. Így a zivatarok igen lassan mozognak várhatóan, ami miatt nem zárható ki villámárvíz létrejötte sem egy pont felett. Az áramlási mezők meglehetősen kaotikusnak ígérkeznek a mai nap folyamán. A modellekben az esetleges konvergenciavonalakat megvizsgálva nem lehet kijelenteni teljes bizonyossággal, hogy a zivatarok pontosan milyen forgatókönyv szerint fognak alakulni, esetleg összeállhatnak akár nagyobb tömbbe is. Mindenesetre azért látszanak konvergencia zónák, de ezek nem túl markánsak, és idővel változnak, át is alakulnak.
Azt meg kell jegyezni, hogy a zivatarok által lefedett terület elég bizonytalannak ígérkezik, az is lehet, hogy csak 1-2 zivatar fog kialakulni, de nem zárható ki az sem, hogy egy láncreakció-szerű folyamatként az ország középső harmadát szinte teljesen beborítják majd a zivatarok. A legvalószínűbb zivataros terület az ország középső 1/3-a, valamint az Északi-középhegység területe.

A jégképződési zónában relatíve magas labilitás várható, ami miatt 2 cm átmérőt elérő, illetve azt valamivel meghaladó jégeső is előfordulhat - a paraméterek ezt leginkább az ország keleti felében támogatják. A keleti határhoz közel igen magasak a DCAPE értékek is, ezért arrafelé egy esetlegesen kialakuló izolált cella produkálhat heves kifutószelet is.

Nem-mezociklonális tubák, tornádók létrejöttét az említett kaotikusan változó konvergenciavonalak mentén nem lehet teljesen kizárni, illetve a magasabb szinteken található örvényességi mezők (a magassági hidegörvényhez kapcsolódóan) is segíthetik ezen jelenségek kialakulását.

Veszélyforrások:
- Villámárvíz: lassú mozgású zivatarokban előfordulhat lokálisan
- Jégeső: előfordulhat kb. 2-3 cm átmérőjű jégeső az ország keleti felében
- Szélvihar: főleg a keleti országrészben, izolált cellákban előfordulhat heves kifutószél
- Nem-mezociklonális tuba/tornádó: kis valószínűséggel előfordulhat

Megjegyzés: Mivel a zivatarok számában (az ECM modell szerint alig várható csapadék, illetve csak lokálisan pár pontban), és azok hevességében is elég nagy a bizonytalanság, ezért 0-ás előrejelzés kiadását láttam indokoltnak.

Készítette: Bondor "gbond" Gyula
/Viharvadászok Egyesülete/

Summary: 

We issued Category 1 mainly because of the possibilitly of severe hail in the eastern 2/3 of the country, and non-mesocyclonal funnel cloud/tornado also can not be ruled out.

Mezós tornádó?: 
mezós tornádó nem várható - T0
Nem mezós tornádó?: 
Nem mezós tornádó kis eséllyel várható - T1
Villám árvíz?: 
Várható
MKR?: 
Nem várható
Bow echo?: 
Nem várható
Szupercella?: 
Nem várható
Nagyméretű jég? (2-5cm): 
Várható
Szignifikáns jég? (>5cm): 
Nem várható
Szélvihar? (90-120km/h): 
Várható
Szignifikáns szélvihar? (>120km/h): 
Nem várható

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat