Szupercellák nyugaton

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
szombat, április 29, 2023 - 23:59

Szombaton (április 29-én) az év első érdemibb konvektív helyzete van kibontakozóban, igaz, ez várhatóan inkább csak az ország nyugati harmadát érinti majd. Ott szupercellás zivatarok kialakulására nyílik esély, melyek fő kísérőjelensége a jégeső és a viharos szél lehet, ezért 1-es fokozatú előrejelzést adunk ki.

 

Részletek:

Hazánktól északnyugatra, északra egy peremciklon vonul el, mely fokozatosan gyengül. A ciklon melegfrontja jelenleg (péntek kora este) már elérte az északnyugati vidékeket, és szórványosan okoz gyenge esőt, mögötte pedig éjszaka már megkezdődik a kissé melegebb, labilisabb légtömeg beáramlása, aminek köszönhetően az esőt egyre inkább emelt konvekciós, záporos csapadék váltja fel, néhol esetleg egy-egy beágyazott zivatarral. A front maradványfelhőzete várhatóan beragad a középső és keleti országrész fölé, így ott a besugárzás hiányából eredő alacsonyabb felszín közeli hőmérséklet nem fogja tudni ellensúlyozni a magasban zajló melegedést, és stabilisabb marad a légállapot. Nyugaton, délnyugaton, a melegszektorban viszont a néhány órás napsütésnek köszönhetően 20 °C köré vagy kevéssel a fölé melegszik a levegő délutánra, és mérsékelten labilizálódik a légkör (~300-800 J/kg CAPE, -1 - -3 °C Lifted Index). Az említett peremciklon egy tengelyével tőlünk keletre elnyúló magassági teknőbe ágyazódva mozog, melynek hátoldalán felettünk egy lassan gyengülő futóáramlás húzódik, a késő esti órákig 15-20 m/s-os 0-6 km-es szélnyírást biztosítva a Dunántúlon. A ciklon áramlási rendszerében egy gyengébb MNSZ is fölénk húzódik, igaz ez még amolyan tavaszias jellegű lesz (38-40 °C-os 850 hPa-os ekvivalens potenciális hőmérséklet, 30-35 °C-os Thompson-index, 20-25 mm-es kihullható víz). Ezeken kívül egyéb nagytérségű segítő hatás nem valószínű - a melegfronttal éjszaka ugyan határozottabb örvényességi advekció érkezik, de ezt követően napközben már csak gyengébb örvényességi mezők érhetik el az országot északnyugat felől.

Az érdemi konvekció a déli, kora délutáni órákban indulhat meg, először feltehetőleg a szomszédos országokban (Ausztria, Szlovákia), majd onnan terjed át a nyugati területek fölé délután. Az időzítésben ugyanakkor még van némi bizonytalanság, ugyanis néhány modell szerint akár a kora délutáni órákig kitarthatnak a front mögötti emelt konvekciós záporok az Észak-Dunántúlon, melyek némileg gátolhatják, késleltethetik a talajalapú konvekció megindulását. A jelen helyzetben a konvekciót segítő legfőbb hatásnak számító határozottabb alacsonyszintű konvergencia kezdetben szintén az Alpok térségében, illetve az osztrák-szlovák határvidéken lehet jelen, majd délután egyre délkeletebbre helyeződik, amint a peremciklon mögött lassanként északiasra fordul az áramlás. A legaktívabb konvekció várhatóan ebben a sávban lesz, de mivel határozott divergencia sem a zóna előtt, sem a mögött nem látszik, a kifutófrontok pedig helyi konvergenciákat is létrehozhatnak maguk körül, várhatóan több hullámban alakulnak ki a zivatarok. Az elegendő nyírás okán multi- és szupercellás konvekcióra számíthatunk, és főként a délutáni, kora esti órákban izolált, hosszabb életű szupercellák is megjelenhetnek nyugaton. A zivatarok az éjszaka első felében is aktívak maradhatnak, és ekkor egyes forgatókönyvek szerint akár kisebb rendszer(ek)be is fejlődhetnek, illetve ekkor a Dunántúl keleti részét is érintheti már néhány (akár szuper-) cella. A labilitás lecsökkenésével azonban az éjféli órákra várhatóan elcsendesedik a légkör. Az erősebb zivatarok és szupercellák legfőbb kísérőjelensége a jégeső lehet, az év ezen szakaszának - és a nem túl nagy labilitásnak - megfelelően a "sok, de kicsi" verzióban, de helyenként elérheti a jégszemek mérete a 2-3 cm-t. Emellett viharos, 60-70 km/h körüli széllökésekre is számíthatunk, a nem túl száraz alsó légréteg viszont a 90 km/h-t elérő vagy meghaladó lökéseket nem igazán támogatja. Az intenzívebb gócokat rövid idő alatt nagyobb mennyiségű csapadék is kísérheti, de a viszonylag gyors cellaáthelyeződés, illetve a nagyrészt izolált jelleg miatt károkozó felhőszakadás nem valószínű.

 

Összefoglalva a veszélyes jelenségek:

- jégeső: többnyire nagyobb mennyiségben hulló, de kisebb méretű jégre számíthatunk, helyenként azonban elérheti a jégméret a 2-3 cm-t

- szélvihar: 60-70 km/h körül alakulhatnak a legnagyobb széllökések, 90 km/h-t elérő lökés nem valószínű

- felhőszakadás: lokálisan hullhat nagyobb mennyiségű csapadék rövid idő alatt, de károkozó esemény (pl. villámárvíz) nem várható

- tornádó: a gyenge helikalitás, illetve az örvényesség és a tartósabb, erős konvergenciák hiánya sem a mezociklonális, sem a nem-mezociklonális tornádókat nem támogatja

Summary: 

We issued a Category 1 forecast as some supercell likely will develop over West Hungary which may produced hail (mainly larger amounts and lesser diameter, but locally up to 2-3 cm), wind gusts of 60-70 km/h and large amount of precipitation.

Mezós tornádó?: 
mezós tornádó nem várható - T0
Nem mezós tornádó?: 
Nem mezós tornádó nem várható - T0
Villám árvíz?: 
Nem várható
MKR?: 
Várható
Bow echo?: 
Nem várható
Szupercella?: 
Várható
Nagyméretű jég? (2-5cm): 
Várható
Szignifikáns jég? (>5cm): 
Nem várható
Szélvihar? (90-120km/h): 
Nem várható
Szignifikáns szélvihar? (>120km/h): 
Nem várható

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat