Szupercellák, MKR, akár szignifikáns heves eseményekkel

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
szerda, június 13, 2018 - 08:00

Összegzés: A már tegnap beharangozott hidegfront a mai nap folyamán fokozatosan megközelíti hazánk területét, melynek előterében rendkívül labilis légtömeg helyezkedik el, immáron kellően magas szélnyírási értékekkel gyenge evolúciós multicellás, illetve szupercellás konvekcióhoz (első sorban a nyugati és északkeleti országrészben). A konvekció várhatóan a délutáni órákban fog beindulni, majd az esti/éjszakai órákra egy nyugatról keletre áthelyeződő mezoskálájú konvektív rendszer (MKR) kialakulására is esély mutatkozik. A nap elsődleges veszélyforrásai: nagy méretű jég (2-5 cm), szélvihar (90-120 km/h), villámárvíz. A határon mozgó paraméterek esetében azonban ezek könnyen szignifikáns jelleget is ölthetnek. Bár akad bizonytalanság, összességében a mai nap egy gyenge 2-es fokozatot érdemel. 

Részletezés: Hazánk időjárását egy folyamatosan közelítő, hullámzó hidegfront, illetve egy, a nap folyamán kialakuló ciklonális mező alakítja. A Kárpát-medencét rendkívül labilis légtömeg tölti ki (2000-3000 J/kg SBCAPE a GFS és ECMWF alapján), s a déli, délnyugati országrészeket leszámítva kellően nedves levegő érkezik hazánk területére. A kiszáradás azonban a nap előrehaladtával az ország középső és keleti területeit is erőteljesebben fogja érinteni és csak az este folyamán érkezik nedvességutánpótlás. Ez a száraz levegő, bekeveredve a zivatarok feláramlásába könnyen légzuhatagok kialakulását is segítheti, amelyek heves, de akár a szignifikáns szintet is elérhetik (utóbbi esélyét a 22 fokos DeltaThetaE is jól mutatja a nyugati országrészben). A száraz levegő könnyen béklyót köthetne a konvekció beindulására, azonban a helyenként 46 fokos TI (amely számításba veszi a labilitási és nedvességi viszonyokat is), illetve a -7 fokos LI jelentős esélyt mutat heves zivatarok kialakulására. Az emelést az összeáramlások, az orografikus hatás, valamint a kialakuló zivatarrendszer biztosíthatja.
Ami a szélnyírást illeti, 500 és 700 hPa-os nyomási szinten erőteljes szélerősödés figyelhető meg, amely befolyásolja a szélnyírási értékeket, így (0-6 km-en) elérik a 15-20 m/s-ot is. Ezek az értékek már elegendőnek bizonyulnak szupercellák kialakulásához (támogatva a magas labilitási értékekkel és a helyenként elégségesnek bizonyuló nedvességgel). A heves feláramlás (-10 és -30 fok közötti SBCAPE eléri/meghaladja a 760 J/kg-ot), kiegészülve a száraz levegő bekeveredésével és a szélnyírással kedvez a jégszemek növekedésének, így az izolált szupercellás, illetve gyenge evolúciós multicellás zivatarok környezetében könnyen 2-5 cm, de akár nagyobb átmérőjű jégesőre is számítani lehet. 
Szupercellák forgó feláramlásának kialakulását a magas helikalitási értékek is támogatják. 0-3 km-en 300-350 m2/s2-ot mutat a GFS (ECM ennél visszafogottabb) amelyhez a nyugati határszélen 9-es scp is társul (ECMWF-ben ez szintén alacsonyabb, 6-7-es értékekkel). 
Vannak tényezők azonban, amelyek árnyalják a helyzetet. A nap folyamán fokozatosan északiasra forduló áramlás nem elhanyagolható CIN-ként jelentkezik és a nyugati területeken (ahol a fent említett paraméterek talán a legideálisabb átfedést mutatják) elsősorban divergens áramlatok lesznek az uralkodók. Kérdés, hogy az orografikus hatás és az összeáramlás mennyire tudja segíteni az emelkedő légrészeket, hogy elérjék a szabad emelkedési zónát. A konvekció beindulását illetően a modellek sincsenek teljes összhangban, van, amelyik csupán az esti órákban vár csapadékot.
Mindent összevetve azonban a mai nap bőven tartogathat veszélyforrásokat és bár könnyen lehet, hogy inkább az 1-es fokozat felé billen majd a mérleg nyelve, a bizonytalanság mellett komoly esély mutatkozhat akár szignifikánsan heves eseményekre is.

Veszélyforrások:
-Jégeső: A heves feláramlásoknak köszönhetően a jégszemek tartósan a jégnövekedési zónában maradhatnak, s növekedésüket a száraz levegő bekeveredése is segítheti. Izolált szupercellák, gyenge evolúciós multicellák környezetében 2-5 cm-es jégszemek hullására is van esély.
-Szélvihar: A száraz profil és az erről árulkodó magas (22 fokos) DeltaThetaE értékek következtében heves (>90 km/h), de akár szignifikáns szélviharra is számítani lehet (>120 km/h).
-Villámárvíz: A magas (36 mm, vagy afeletti) kihullható vízmennyiség és megfelelő domborzati viszonyok mellett villámárvíz kialakulására is esély mutatkozhat.
-Tornádó: Szupercellás konvekció esetén nem lehet teljesen kizárni mezociklonális tornádók megjelenését, s bár az alacsonyszintű szélnyírás és magas 0-1 km-es helikalitási értékek támogatnák, a helyenként marginális nedvességi viszonyok és a nap közben jelen lévő CIN miatt kialakulásuk valószínűsége kicsi.
 

Mezós tornádó?: 
mezós tornádó kis eséllyel várható - T1
Nem mezós tornádó?: 
Nem mezós tornádó nem várható - T0
Villám árvíz?: 
Várható
MKR?: 
Várható
Bow echo?: 
Várható
Szupercella?: 
Várható
Nagyméretű jég? (2-5cm): 
Várható
Szignifikáns jég? (>5cm): 
Várható
Szélvihar? (90-120km/h): 
Várható
Szignifikáns szélvihar? (>120km/h): 
Várható

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat