Szupercella esélyek az Alpokalján

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
szombat, május 11, 2019 - 09:00

Országunkat nyugat felől egy gyenge frontálzóna közelíti meg. Ennek hatásai egyelőre leginkább csak a felső légkörben mutatkoznak meg a délutántól kezdődően, míg földközelben ÉNY-i az áramlás a tegnapi front mögött. Főként az említett frontálzóna miatt, a nyugati országrész felett megnövekszik a labilitás (500-700 J/kg maximum várható), illetve a szélnyírás is eléri a 15 m/s-os határértéket. E két tényező azt eredményezheti, hogy főleg az Alpok keleti vonulatain, másodsorban az Alpokalján szupercellák is kialakulhatnak, illetve a már kialakult cellák Ausztiából való besodródása sem kizárt a Szombathely-Szengotthárd tengely közelében.
A másik megemlítendő jelenség a nem-mezociklonális tuba/tornádó, amely kialakulhat kis eséllyel az Északi-középhegység környezetében, valamint az Alföld északi felében. (A 0-3 km-es labilitás kedvező értékei támogatják, a konvergencia viszont nem fest kedvező képet megjelenésük szempontjából.)
Összességében, felkiáltójeles fokozatot adtam ki, mivel heves esemény (jégeső, szélvihar) nem várható a fent említett szupercellákból.

Mezós tornádó?: 
mezós tornádó nem várható - T0
Nem mezós tornádó?: 
Nem mezós tornádó kis eséllyel várható - T1
Villám árvíz?: 
Nem várható
MKR?: 
Nem várható
Bow echo?: 
Nem várható
Szupercella?: 
Várható
Nagyméretű jég? (2-5cm): 
Nem várható
Szignifikáns jég? (>5cm): 
Nem várható
Szélvihar? (90-120km/h): 
Nem várható
Szignifikáns szélvihar? (>120km/h): 
Nem várható

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat