Súroló hidegfront heves eseményekkel és egy-két szupercellával

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
szombat, augusztus 11, 2018 - 08:00

Áttekintés, összefoglalás

Hazánkat északnyugat felől egy gyenge hidegfront közelíti meg, amelynek hatására főként a Dunántúlon és az északi országrészben zivatarok jelenhetnek meg. A zivatarok heves kifutószelekkel és jégesővel járhatnak, valamint az Alpokalján, illetve a Kisalföldön térségében egy-két szupercella is előfordulhat. Az északnyugati országrészben villámárvíz is kialakulhat.
 

Részletezés, elemzés

A légkör a hidegfront közeledésével valamelyest labilizálódik (sbCAPE maximumai 500-1400 J/kg körül lesznek a várhatóan zivataros területeken), és a nedvesség is bőven rendelkezésre fog állni délutántól a dunántúli és északi területeken.
Alapvetően multicellás konvekció várható az említett térségekben, viszont a szélnyírás az Alpokalján meghaladja a 15 m/s-os értéket, valamint a 20-at is megközelíti a GFS szerint. Ellenben az ECMWF kicsit pesszimistább a szélnyírás tekintetében, inkább csak 10-12 m/s-ot vízionál. Mindenesetre a kedvezőbb forgatókönyv megvalósulása esetén nem kizárt 1-2 szupercella kialakulása, kezdetben az Alpok keletebbi, határhoz közeli vonulatain, melyek besodródhatnak az ország területére, de később kialakulhatnak országon belül is az Alpokalján valamint a Kisalföldön.
További zivatarokat segítő tényező a hidegfronthoz köthető határozott talajmenti konvergencia, amely kora délután jelenik meg a Dunántúlon, és halad kelet felé, estére a fővárost is eléri. Egy másik konvergencia-vonal az ország középső harmadán húzódik majd - még a front előtt, ez valószínűleg az Alföld északi tájain és az Északi-középhegységben segíti majd a zivatarképződést a délután második felében. Középszinten a hidegfronthoz kapcsolódóan némi emelés is tartozik, amely ÉNY-on biztosíthat plusz adalékot a zivatarok számára.
A heves események közül megemlítendő a jégeső, amely főleg szupercellákban elérheti ill. meghaladhatja a 2 cm-es határt. A szélvihart sem lehet kizárni, hiszen egyrészt ÉNY-on az esetleges láncba szerveződés (növekvő alacsonyszintű szélnyírás) miatt megnő az esélye a heves kifutószeleknek, másrészt pedig a keletebbi területeken a kiszáradást jelző paraméterek (pl. DCAPE) szerint az ott kialakuló szórványos izolált cellákban is előfordulhat heves downburst.
Akár villámárvíz is kialakulhat az ÉNY-i országrészben, mivel errefelé nagy esély van zivatarrendszer (MKR) megjelenésére, illetve a kihullható vízmennyíség értékei is igen magasak (40-44 mm) ezen a területen.

Veszélyforrások:

- Jégeső: 2 cm-t elérő jégeső többfelé előfordulhat, szupercellákban nem kizárt 3-4 cm-es átmérő sem
- Szélvihar: a zivataros kifutószelek elérhetik a heves kategóriát (mind a szervezettebb zivatarokban, mind pedig az izolált cellákban keleten)
- Villámárvíz: erre legnagyobb esély ÉNY-on van

Mezós tornádó?: 
mezós tornádó nem várható - T0
Nem mezós tornádó?: 
Nem mezós tornádó nem várható - T0
Villám árvíz?: 
Várható
MKR?: 
Várható
Bow echo?: 
Várható
Szupercella?: 
Várható
Nagyméretű jég? (2-5cm): 
Várható
Szignifikáns jég? (>5cm): 
Nem várható
Szélvihar? (90-120km/h): 
Várható
Szignifikáns szélvihar? (>120km/h): 
Nem várható

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat