Nyugaton és északkeleten esetleg egy-egy szupercella

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
szombat, július 14, 2018 - 22:00

Hazánk időjárását egy tőlünk északkeletre örvénylő ciklon és az Alpoktól délre elhelyezkedő magassági gerinc köztes áramlási rendszere alakítja, melyben dél felől a magasban egy futóáramlás (jet stream) északi pereme érinti az országot, illetve 500 hPa-os is határozottabbá válik az áramlás. Így kissé megnövekszik felettünk a szélnyírás, egy-két helyen esélyt kínálva szupercellák kialakulására.

Az alsóbb légrétegekben a ciklon hátoldala alakítja majd az áramlást, így bár országszerte mérsékelten labilis (jellemzően 300-1200 J/kg közötti SBCAPE) lesz a légkör, az ilyenkor szokásos módon az ország tágabb, középső részén divergens északnyugati szél fog fújni, mely egyben ki is szárítja a levegőt. A nyugati, délnyugati határvidéken, illetve északkeleten azonban konvergens zónák lesznek majd jelen, és itt ígérkezik a legnagyobbnak a labilitás, valamint a nedvességi viszonyok is kedvezőbbek lesznek (35 °C körüli Thompson-index, 65-85 %-os 0-3 km-es relatív nedvesség, 30 mm körüli kihullható víz). Ezek a területek ráadásul várhatóan egybeesnek majd a legerősebb nyírással (nyugatra 14-17 m/s, keletre 12-15 m/s körüli értékeket vár az ECMWF és a GFS is) is. Mindezt összegezve, a déli óráktól helyenként zivatarok várhatóak nyugaton-délnyugaton és északkeleten, melyek közül egyes gócok szupercellákká (vagy legalább marginális/hibrid cellákká) fejlődhetnek, illetve nyugatra az Alpokból is besodródhatnak szupercellás zivatarok. A cellák karakterisztikája nyugaton a valamivel alacsonyabb nedvesség okán inkább LP lesz, míg keleten esetleg klasszikus is lehet. Az esti órákban a labilitás csökkenésével fokozatosan elhalnak a zivatarok, legkésőbb délnyugaton.

A szupercellák nagy eséllyel nem okoznak majd heves eseményeket. A nem túl magas labilitás miatt a jégméret jellemzően 1-2 cm között marad, bár amennyiben az ECMWF által nyugatra várt 1000-1600 J/kg-os labilitás is felhalmozódik, akkor néhol előfordulhat 2 cm-t elérő vagy kissé meghaladó átmérőt is. A legerősebb széllökések előreláthatólag 60-80 km/h között alakulnak, vagyis nem érik el a heves kategória 90 km/h-s alsó határát. A viszonylag gyorsnak ígérkező cellaáthelyeződés miatt pedig rövid idő alatt lehulló jelentős csapadék sem valószínű. Mindezek miatt a mai nap inkább csak egy felkiáltójelet érdemel.

Summary: 

We issued a "!" forecast due to possible (but not strong) supercells on the west and northeast parts of Hungary.

Mezós tornádó?: 
mezós tornádó nem várható - T0
Nem mezós tornádó?: 
Nem mezós tornádó nem várható - T0
Villám árvíz?: 
Nem várható
MKR?: 
Nem várható
Bow echo?: 
Nem várható
Szupercella?: 
Várható
Nagyméretű jég? (2-5cm): 
Várható
Szignifikáns jég? (>5cm): 
Nem várható
Szélvihar? (90-120km/h): 
Nem várható
Szignifikáns szélvihar? (>120km/h): 
Nem várható

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat