Légtömegen belüli zivatarok esetleges heves eseményekkel

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
szerda, június 12, 2019 - 18:00

Hazánk időjárását a tőlünk nyugatra elhelyezkedő hullámzó frontrendszer előoldala alakítja, de ma és holnap kissé erősödik a tőlünk délkeletre található magassági hidegörvény hatása is, melynek köszönhetően kelet-délkelet felől kissé nedvesebb légtömeg éri el az országot. Így ma az előző napokhoz képest nagyobb esély kínálkozik zivatarokra, melyek szinte bárhol előfordulhatnak majd, ugyanakkor a még így is határesetes nedvességi viszonyoknak és a gyenge (5-10 m/s) szélnyírásnak köszönhetően döntően csak lokális hőzivatarokra számíthatunk.

Nyugaton a frontrendszer előtti meleg nedves szállítószalag (MNSZ) aktivizálhatja a légkört, és ott van esély arra is, hogy a szlovén-osztrák területről kisebb rendszerbe szerveződve sodródjanak be zivatarok. Mivel a labilitás jelentősnek ígérkezik (az ECMWF és a GFS alapján is 1500-2500 J/kg közötti CAPE és -4, -8 °C közötti Lifted Index), így a mérsékelt nedvességnek köszönhetően a zivatarokat kísérheti majd nagy méretű (2-5 cm) jég, illetve 80-90 km/h-t elérő vagy meghaladó széllökés (utóbbi nyugaton akár kiterjedtebben is előfordulhat, amennyiben a zivatarok összefüggőbb rendszerként érkeznek). A viszonylag száraz középszint ellenére a kihullható víz magasnak ígérkezik (30-36 mm), így a lassan mozgó cellákból felhőszakadás is előfordulhat, ami megfelelő terepviszonyok mellett villámárvizet eredményezhet. Mindemellett a középső országrészben az ECMWF és a GFS alapján is várható egy tartósabban jelen lévő örvényességi mező, mely a térségben elhelyezkedő konvergencia-zónával együtt kedvezhet nem mezociklonális tuba, kis eséllyel akár tornádó kialakulásához. A zivatarok éjszaka fokozatosan lecsengenek majd, holnap azonban főként keleten, északkeleten, valamint a nyugati határvidéken ismét kialakulhat egy-egy zivatargóc, a maihoz hasonló kísérőjelenségekkel.

Summary: 

We issued a Category 1 forecast due to locally air-mass thunderstorms that may can produce large hail, severe wind gusts and large amount of precipitation (flash flood).

Mezós tornádó?: 
mezós tornádó nem várható - T0
Nem mezós tornádó?: 
Nem mezós tornádó kis eséllyel várható - T1
Villám árvíz?: 
Várható
MKR?: 
Várható
Bow echo?: 
Nem várható
Szupercella?: 
Nem várható
Nagyméretű jég? (2-5cm): 
Várható
Szignifikáns jég? (>5cm): 
Nem várható
Szélvihar? (90-120km/h): 
Várható
Szignifikáns szélvihar? (>120km/h): 
Nem várható

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat