Icipici szupercella-esély nyugaton

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
csütörtök, augusztus 30, 2018 - 23:59

Nyugat felől ma egy hullámzó, gyenge hidegfront közelíti meg hazánkat. (Ez a következő napokban felettünk oszlik majd fel, és mögötte egy magassági hidegcsepp, illetve egy gyenge ciklonális mező marad hátra a térségben, a hét végén és a jövő hét első felében többfelé kedvező feltételeket teremtve zivatarok kialakulásához.) A front előtt száraz levegő tölti ki a Kárpát-medencét, ezért az esetlegesen előforduló konvektív események erősen bizonytalanok, és csak a nyugati-északnyugati határvidékre korlátozódnak, így felkiáltójelnél többet nem érdemel a mai nap. A modellek ráadásul az idő előrehaladtával fokozatosan gyengítették is a helyzetet az elmúlt napokban, így jelenleg már csak Ausztria keleti részére és az osztrák-szlovák határvidék környékére számolnak érdemlegesebb (6-700 J/kg-ot elérő vagy meghaladó) labilitást, az országon belül jellemzően csupán 2-600 J/kg-os értékek jelennek meg. Ez ugyan a valóságban kissé magasabb lehet majd, mivel a felszín közeli harmatpontokat (és ebből eredően a labilitást) rendre alábecslik mostanában a modellek. Az éjféli szondafelszállások alapján középszinten azonban a térségünkben mindenütt jelen volt még egy erős középszintű kiszáradás, több helyen inverziós hőmérsékleti rétegekkel, ami mindenképp gátat szabhat az eseményeknek, noha nyugaton délutánra már javulnak a nedvességi viszonyok, az 500 és 700 hPa-on meginduló hidegadvekció pedig eltüntetheti az inverziót. Emellett ott a front közeledtével délután erősebbé válik a magassági áramlás is, a talaj közelében pedig északkeletire, északira fordul a szél, ami megnöveli a szélnyírást. A GFS és az ECMWF egyaránt 15-17 m/s körüli értékeket jelez a délután második felétől. Mindezek hatására elsősorban az Alpokban kialakulhatnak majd szupercellák (az előresiető talajfront konvergencia-zónája által is segítve), melyek közül egy-egy esetleg besodródhat majd az Alpokaljára, vagy legalább megközelítheti a határt. Erre, valamint általánosságban zivatarok megjelenésére a délután második és az éjszaka első felében van leginkább esély. A gyér labilitási viszonyok miatt heves események nem várhatóak, de a széllökések néhol elérhetik a 60-70 km/h-t, illetve kisebb méretű (~0,5-1 cm) jég előfordulhat.

Summary: 

We issued a '!' forecast because some (weak) supercell may can reach the western border area of Hungary, but due to the dry air and weak instability, intense weather events do not expected.

Mezós tornádó?: 
mezós tornádó nem várható - T0
Nem mezós tornádó?: 
Nem mezós tornádó nem várható - T0
Villám árvíz?: 
Nem várható
MKR?: 
Nem várható
Bow echo?: 
Nem várható
Szupercella?: 
Várható
Nagyméretű jég? (2-5cm): 
Nem várható
Szignifikáns jég? (>5cm): 
Nem várható
Szélvihar? (90-120km/h): 
Nem várható
Szignifikáns szélvihar? (>120km/h): 
Nem várható

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat