Hullámzó hidegfront, elsősorban szombaton szupercellás esélyekkel

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
szombat, október 1, 2022 - 23:59

Időjárásunkat az előző naphoz hasonlóan pénteken és szombaton is egy hullámzó hidegfront alakítja, mely mentén több hullámban várható további csapadék az országban, részben zivatarok formájában. Pénteken csak kis-, szombaton azonban nagyobb eséllyel akár hevesebb, szupercellás zivatarok is kialakulhatnak jégesővel, szélviharral, felhőszakadással, melyek miatt 1-es fokozatú előrejelzést adunk ki.

Részletezve:

Közép-Európa felett egy DNy-ÉK irányban húzódó hullámzó hidegfront helyezkedik el, mely szombat délig, kora délutánig nem változtatja jelentősen helyzetét, ezt követően lódul majd meg keleti irányba. A front mentén a Genovai-öböl térségében egy gyengébb ciklonális hullám van fejlődőben, melynek köszönhetően ma (pénteken) még kissé vissza is tolódik a frontálzóna nyugatabbra, és az ország nagyobb része annak előoldalára kerül. A front előterében egy meleg, nedves szállítószalag húzódik, mely kissé erősödik is felettünk, a 850 hPa-os ekvivalens potenciális hőmérséklet éjjel és szombaton többfelé 45-50 °C közé emelkedik. A magasban nyugat felől egy rövidhullámú teknő közeledik felénk, mely előtt egy délnyugat-északkeleti irányú futóáramlás helyezkedik el felettünk, melynek következtében a szélnyírás sokfelé 20-25 m/s között alakul, de szombat délutántól a teknő tengelyének érkeztével nyugat felől átmenetileg kissé gyengül a nyírás. A szélerősség viszonylag homogénnek ígérkezik a magasban, ugyanakkor az áramlás többször is inkább divergens jellegű lesz (főként éjjel és szombaton), mely - szombaton már a teknővel érkező pozitív örvényességi advekcióval együtt - nagytérségi emelő hatást biztosít.

Pénteken az események bizonytalanságát legnagyobb mértékben a középszinten már meginduló melegadvekció, valamint az éjszakai csapadéktömb távozását követően átmenetileg több szinten (700, 500 hPa) érkező jelentősebb kiszáradás fokozza. Másrészről a napsütés miatt felmelegedő levegő a labilitásra kedvező hatással lesz, a CAPE főként keleten, északkeleten a 700-1000 J/kg-ot is elérheti, ami itt a délután közepéig még jobban egybeeshet a távolodó nedvesebb levegővel (33-34 °C körüli Thompson-index), és ezeken a területeken lehet jelen határozottabb, tartósabb alacsonyszintű konvergencia is, mely pluszban segítheti a feláramlásokat. Mindezeket egybevetve délután, kora este elsősorban hozzávetőlegesen a Miskolc-Békéscsaba vonaltól keletre lévő terület tűnik a legesélyesebbnek arra, hogy a záporok mellett egy-egy zivatar is kialakuljon, és amelyik a kiszáradással dacolva hosszabb ideig életképes marad, az szupercellává fejlődhet. Ezeket már ma is kísérheti 2 cm körüli átmérőjű jég és 60-70 km/h körüli széllökés. Megjegyzendő azonban, hogy olyan verzió is előfordulhat, hogy érdemi konvekció már csak a határainkon kívül alakul ki.

Az esti óráktól délnyugat felől újabb csapadéktömb érkezik, és mivel középszinten labilis marad a légkör (850 hPa-on még kissé emelkedik, 500 hPa-on eleinte stagnál, később lassan csökkenni kezd a hőmérséklet), ezért ebben az elmúlt éjszakaihoz képest nagyobb eséllyel fordulhatnak elő részben beágyazott, részben (főként a rendszer déli, délkeleti részén) izoláltabb, emelt konvekciós zivatarok, főként utóbbiak szupercellás formában. Az ismét nedvesebbé váló légkör (sokfelé 30 mm köré növekvő kihullható víz) jóvoltából ekkor a felhőszakadás lehet a legfőbb veszélyforrás.

Napközben az ország északi részén - kiemelten északnyugaton - stabilisabb marad a légkör, délen viszont több helyen 900-1000 J/kg körül alakulhat a CAPE és -3, -4 °C körül a Lifted Index, és a nagyobb középszintű nedvesség miatt ezúttal a Thompson-index is magasabban, 35-38 °C között alakulhat. Mindezek kedvező táptalajt biztosítanak majd a zivataroknak, a talajfront előretörésével pedig az alacsonyszintű konvergencia is egyre fokozottabbá válik. Elsősorban e mentén számíthatunk egyre többfelé zivatarokra az Alföldön és az északkeleti megyékben - kelet felé haladva nagyobb eséllyel -, melyek egyes forgatókönyvek alapján késő délután akár rendszerbe is szerveződhetnek. Kezdetben azonban még mindenképpen izoláltabb konvekció valószínű, mely növeli az esélyét az akár heves szupercellák létrejöttének, melyeket a csütörtöki szegedi példányhoz hasonlóan 2-4 cm-es jég és 70-80 km/h körüli, néhol akár 90 km/h feletti széllökések kísérhetnek, emellett pedig lokálisan továbbra is van esély rövid idő alatt lezúduló jelentős csapadékra. A zivatarok a késő esti, éjféli órákban hagyják el várhatóan hazánkat, és ezután stabilizálódik a légkör.

Veszélyforrások:

- nagy méretű jég: leginkább szombaton, szupercellákban fordulhat elő 2-4 cm-es átmérő, de amennyiben pénteken ki tud alakulni szupercellás zivatar, abban sem zárható ki 2 cm körüli jégméret

- szélvihar: intenzív zivatarokat 70-80 km/h körüli, kisebb eséllyel 90 km/h feletti széllökések kísérhetnek

- felhőszakadás, villámárvíz: az éjszakai csapadéktömbbe ágyazott erősebb záporos gócokból és a szombat délutáni intenzívebb zivatarokból egyaránt előfordulhat lokálisan jelentős csapadék, megfelelő viszonyok mellett helyi elöntéseket okozva

- tornádó: a viszonylag csekély alacsonyszintű nyírás és helikalitás ezúttal nem igazán támogatja kialakulásukat

Summary: 

We issued a Category 1 forecast since a waving frontal zone could cause supercellic thunderstorms with large hail (~2-4 cm) and strong wind gusts (~70-90 km), especially on Saturday. Locally heavy rain also possible, already in the night hours when an elevated convective system will reach Hungary from southwest.

Mezós tornádó?: 
mezós tornádó nem várható - T0
Nem mezós tornádó?: 
Nem mezós tornádó nem várható - T0
Villám árvíz?: 
Várható
MKR?: 
Várható
Bow echo?: 
Nem várható
Szupercella?: 
Várható
Nagyméretű jég? (2-5cm): 
Várható
Szignifikáns jég? (>5cm): 
Nem várható
Szélvihar? (90-120km/h): 
Várható
Szignifikáns szélvihar? (>120km/h): 
Nem várható

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat