Hullámzó front zivatarokkal

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
szerda, május 29, 2019 - 22:00

Hazánk időjárását a tegnap érkezett és felettünk hullámot vetett hidegfront alakítja ma (szerdán) és csütörtökön is, melyen több kisebb ciklonális örvény is megfigyelhető a Kárpát-medencében. A front mögött a nyugati országrészben már hűvösebb, stabilisabb légtömeg helyezkedik el, az előoldalán viszont hozzávetőleg a Komárom-Kaposvár vonaltól keletre még labilis a légállapot (500-1500 J/kg-os SBCAPE), és ezen a területen több helyen várhatóak zivatarok. Mivel a szélnyírás már jellemzően csak 10-13 m/s között alakul, alapvetően inkább multicellás konvekció várható, és az esti órákra a zivatarok akár egy nagyobb tömbbé is összeállhatnak. Kisebb gócokban viszont mind a GFS, mind az ECM jelez 15 m/s körüli nyírást is, részben egybevágva a labilis területtel, így egy-egy szupercella kialakulását sem lehet teljesen kizárni. Ezekből, illetve az erősebb zivatargócokból is előfordulhat kisebb (1-2 cm közötti átmérőjű) jég és 50-60 km/h körüli széllökés, de a zivatarok legfőbb kísérőjelensége a felhőszakadás lesz (helyenként akár villámárvíz lehetőségével), melyet támogat a magas (28-32 mm) kihullható víz és a lassú cellaáthelyeződés. Főként az ország szélesebb, középső sávjában tartósabb konvergencia-zónák is jelen lesznek, melyek nem csak a zivatarok kialakulását fokozzák, hanem a ciklonális mezőhöz kapcsolódó örvényességi mezőkkel együtt kedveznek majd nem-mezociklonális tubák, akár tornádók kialakulásának is.

A konvekció az esti órákban fokozatosan alábbhagy majd, és csütörtökön az ország nagyobb részén már csak eső, zápor várható, de délkeleten, délen még kialakulhatnak zivatarok. Ezek heves kísérőjelenséggel előreláthatólag már nem járnak, de lokálisan még okozhatnak nagyobb mennyiségű csapadékot.

Summary: 

We issued a Category 0 forecast due to the widespread thunderstorm activity on the eastern and middle parts of Hungary, which can cause high amounts of rain in short time (locally flash floods) and maybe some non-mesocyclonic funnel cloud or tornado is possible.

Mezós tornádó?: 
mezós tornádó nem várható - T0
Nem mezós tornádó?: 
Nem mezós tornádó kis eséllyel várható - T1
Villám árvíz?: 
Várható
MKR?: 
Várható
Bow echo?: 
Nem várható
Szupercella?: 
Várható
Nagyméretű jég? (2-5cm): 
Nem várható
Szignifikáns jég? (>5cm): 
Nem várható
Szélvihar? (90-120km/h): 
Nem várható
Szignifikáns szélvihar? (>120km/h): 
Nem várható

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat