Hullámzó front szupercellákkal, zivatarrendszerekkel

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
csütörtök, július 20, 2023 - 08:00

Egy hullámzó front húzódik rajtunk végig, amelynek hidegfronti szakasza az ország középső része felett húzódik, míg az északkeleti és (dél)nyugati országrész fölött a meleg hullám szakasz lesz ránk befolyással, jelentős magassági támogatással (örvényesség advekció). 

Délnyugati régió: jelentős, 3000 J/kg körüli (SBCAPE) labilitás párosul 20-25 m/s körüi 0-6 km-es és ~10 m/s-os 0-2,5 km-es szélnyírással. A konvekció döntően szupercellásnak és rendszerbe szerveződött multicellásnak várható. Kérdés, hogy mennyire tudnak izolált cellák kialakulni. Abban az esetben, ha igen, akkor az alsó pár km-en megnyúlt hodográfnak is köszönhetően (plusz igen nagy labilitás) nagyméretű, akár szignifikáns méretű jég is kialakulhat (3-5 cm). Amennyiben már egy nyugatról érkező mezoléptékű rendszer (MKR) formájában jelentkezik a konvekció, ebben az esetben a komoly szélviharok jelentik a fő veszélyforrást (90-120 km/h-s lökésekkel, bow echós kitüremkedésben akár 120 km/h fölött is). Mindazonáltal arra is van nem kevés esély (erre a friss, mai 00 UTC-s ECMWF is számít), hogy az igazán heves események már az országon kívül, inkább horvát területen fognak lezajlani. 

Északkeleti régió: itt némileg visszafogottabb, de így is markáns (1500-2500 J/kg körüli SBCAPE) labilitás, viszont valamivel magasabb 0-6 km-es szélnyírás várható. A helyi, orografikus eredetű keletkezés miatt jobb eséllyel alakulhatnak ki izolált cellák, ahol a fő veszélyforrás ismételten csak a nagyszemű jég (3-5 cm) lehet, illetve főként kisebb méretű bow echós kitüremkedésekben szélvihar (90-120 km/h). Itt is vannak olyan modellforgatókönyvek, amelyek az igazán komoly konvekciót már az északkeleti országhatáron kívülre prognosztizálják. 

 

A felhőszakadás mindkét régióban előfordulhat szupercellás konvekció révén (bár a gyors áthelyeződés miatt nem ez lesz a fő veszélyforrás), a tornádónak szintén nem túl nagy az esélye a gyenge 0-1 km-es szélnyírás miatt (nyilvánvalóan izolált szupercellában teljesen kizárni nem lehet). Mivel előfordulhat akár szignfikánsan heves esemény is, és a heves események is kiterjedtebbek lehetnek, a 2-es fokozatot adjuk ki. 

Mezós tornádó?: 
mezós tornádó kis eséllyel várható - T1
Nem mezós tornádó?: 
Nem mezós tornádó nem várható - T0
Villám árvíz?: 
Várható
MKR?: 
Várható
Bow echo?: 
Várható
Szupercella?: 
Várható
Nagyméretű jég? (2-5cm): 
Várható
Szignifikáns jég? (>5cm): 
Várható
Szélvihar? (90-120km/h): 
Várható
Szignifikáns szélvihar? (>120km/h): 
Várható

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat