Hidegfront heves zivatarokkal (part II.)

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
péntek, július 14, 2023 - 08:00

Összefoglaló:

Egy érkező hidegfronton, illetve már annak előterében is kialakulhatnak heves zivatarok. Délután még jellemzően izolált formában (akár szupercellák is), majd estétől, késő estétől egyre inkább rendszerbe szerveződve lehet zivatarokra számítani, több hullámban is, döntően az ország északi felében. A csütörtökre virradó éjszaka folyamán a keleti országrész is érintett lehet, míg a nap folytatásában már az ország déli területein is kialakulhatnak szupercellák. A legfőbb veszélyforrás a heves, akár szignifikáns jégeső (2-4 cm, de akár 5+ cm átmérő is), heves szélvihar (90-110 km/h körüli) lehet, de a magas kihullható víz miatt lokálisan akár a villámárvíz sem kizárt.

 

Részletezés:

Egy hosszúhullámú teknőhöz kapcsolódóan frontzóna húzódik Nyugat-Európa felett, amely fokozatosan keletre helyeződik. A front előterét egyre melegebb és nedvesebb légtömeg tölti ki, amely szállítószalaghoz kapcsolódóan már a éjszaka is előfordult zivatar, ahogyan a tőlünk nyugatra lévő MKR gust frontja feltételezhetően aktivizálta a szalagot.  A modellek alapján (már amelyik számolt az éjjeli konvekcióval) azonban várhatóan regenerálódik a légkör, s a teknő előoldalán futó szubtrópusi jet következtében 500 hPa-on határozott szélerősödés kezdődik nyugat felől a késő délutáni óráktól. A középszintű jet megerősödésével párhuzamosan a legtöbb modell szerint a front előterében húzódó konvergencia is aktivizálódna. Ezáltal egy igen labilis (SBCAPE 2000-5000 J/kg, ECAPE - amely számításba veszi a környező levegő bekeveredését is - 800-2300 J/kg), nagy szélnyírásos (~20 m/s, vagy azt meghaladó 0-6 km-es szélnyírás) környezetben alakulhatnának ki - a konvektív tiltás és viszonylag száraz alsó légprofil következtében - kezdetben még izolált szupercellák, legjobb eséllyel a Dunántúl nyugati, északnyugati területein, de zivatarok kialakulása keletebbre sem kizárt.  A középszintű jet hatására a hodográfok is megnyúlnak az 1-6 km-es rétegben, miközben a cellák Bunkers zivatarmozgás vektorral számolt haladásukhoz viszonylag alacsony zivatar-relatív szelek jelennek meg az említett légrétegben. Kiegészülve a magas labilitással (különösen a jégnövekedési zónában) és a széles feláramlásokkal, pontenciálisan szignifikáns (5 cm-t meghaladó) jégesőt magában hordozó időjárási helyzetről beszélhetünk. A megnyúlt alacsonyszintű hodográfok és az inverz-V profilnak köszönhetően (magas harmatpont deficitek) károkozó szélrohamok (90-110+ km/h) is előfordulhatnak a szupercellák környezetében, ekkor jellemzően még lokális formában. Este, a hidegfront érkeztével várhatóan már rendszerbe szerveződött konvekció várható, több hullámban is, ahogyan hajnalban a magassági teknő is főlénk helyeződik. A magas kihullható víz miatt felhőszakadás és lokális villámárvíz sem kizárt, hiába a viszonylag gyors cellaáthelyeződés. A mérsékelten magas zivatar-relatív helikalitás értékek (100-200 m2/s2 helyenként az ECMWF-ben) pedig akár a hosszú életű cellák fennmaradását is támogathatják. Összességében szerdán, illetve a csütörtökre virradó éjszaka leginkább az ország északi felén lehet számítani heves zivatarokra, de nem mindenütt!

Az időjárási helyzet azonban ezúttal is tartalmaz bizonytalanságot, már csak abból adódóan is, hogy a meleg nedves szállítószalagok és hidegfrontok áthelyeződését, konvekcióra gyakorolt hatásukat nehezen kezelik le az időjárási modellek.

Frissítés (07.13. csütörtök, 12:20)!

A várakozásoknak megfelelően éjjel elérte hazánkat az említett hidegfront, melyet késő északnyugaton, majd hajnalban főként az ország déli kétharmadát érintve kísért egy-egy kiterjedtebb zivatarrendszer. Utóbbi most hagyja el északkeleti határainkat, mögötte pedig sokfelé kisütött a nap, és az ország legnagyobb részén 500-1500 J/kg közötti, délen, délkeleten helyenként már 2000 J/kg körüli CAPE halmozódott fel. A front az Alpok déli lábánál hullámot vetett, és az ehhez kapcsolódó konvergencia-zónán Szlovéniában már ki is pattantak az első zivatarok. Mivel itt, illetve hazánk déli felén a szélnyírás még jelentős (20-30 m/s körüli), az izoláltabb gócok a következő órákban szupercellává fejlődhetnek, és úgy érhetik el a délnyugati határvidéket. A hirtelen meginduló konvekció és a kedvező kényszerhatások révén azonban a zivatarok az idő előrehaladtával várhatóan egyre inkább rendszerbe szerveződnek majd, így keletebbre csökken az izolált cellák esélye. Beágyazott, bow-echos szupercellák azonban előfordulhatnak majd a déli területeken, melyeket szélvihar és nagy, akár 4-5 cm-t elérő vagy meghaladó átmérőjű jég kísérhet, illetve rövid idő alatt jelentős csapadék hullhat belőlük. Emellett maguk a zivatarrendszerek is felvehetnek ívelt struktúrát, és akár nagy területen okozhatnak 100 km/h körüli, helyenként esetleg 120 km/h-t is elérő vagy meghaladó széllökéseket. Emellett - a gyors áramlás ellenére - egy-egy kiterjedtebb rendszer megfelelő terepviszonyok mellett villámárvizet is előidézhet. Heves, esetleg szignifikáns heves események legnagyobb eséllyel a Nagykanizsa-Kecskemét-Békéscsaba vonaltól délre fordulhatnak elő, de egy-egy intenzív zivatar ettől északra sem zárható ki, bár ott már inkább beágyazott lehet a cellák jellege. Zivatar, illetve önmagában csapadék legkevésbé az Északi-középhegység térségében valószínű. A zivatarok a késő esti, éjféli órákra várhatóan elhagyják hazánkat, és a front mögött beáramló száraz, stabilabb légtömegnek köszönhetően csökken a felhőzet.

Figyelem! Az időjárási helyzet károkozó heves események lehetőségét is magában rejti, s a gyors cellaáthelyeződés (kiemelten csütörtökön!) következtében mindenki nagyon körültekintően induljon vadászni!

Summary: 

We issued a category 2 due to the risk of severe thunderstorms (isolated supercells, and mesoscale convective system) with significant hail (2-5+ cm in diameter), and severe wind gusts (90-110+ km/h) in the late afternoon and night hours on Wednesday and on Thursday during the day. The greatest risk of severe thunderstorms will be possibly centered on the northern half of the country, however, on Thursday supercells will be expected on the southern part as well.

Mezós tornádó?: 
mezós tornádó nem várható - T0
Nem mezós tornádó?: 
Nem mezós tornádó nem várható - T0
Villám árvíz?: 
Várható
MKR?: 
Várható
Bow echo?: 
Várható
Szupercella?: 
Várható
Nagyméretű jég? (2-5cm): 
Várható
Szignifikáns jég? (>5cm): 
Várható
Szélvihar? (90-120km/h): 
Várható
Szignifikáns szélvihar? (>120km/h): 
Nem várható

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat