Hidegfront esetleges jégesővel, villámárvízzel

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
szombat, április 27, 2019 - 10:06

Áttekintés, összefoglalás
Hazánk fölé délnyugat felől egy hidegfront közeledik, amelynek előterében afrikai eredetű, igen meleg levegő áramlik. Ez a légtömeg eleinte még száraz, de estefelé és éjszaka a hidegfont közeledtével megindulnak a konvektív folyamatok. Késő délután, a kialakuló zivatarok közül egy-kettő heves eseményekkel is járhat, legnagyobb eséllyel heves jégeső, illetve felhőszakadás/villámárvíz is kísérheti őket.

Részletezés, elemzés
Az labilitás áprilishoz képest elég magas értéket vesz fel (sbCAPE értéke 1000-2500 J/kg között változik a GFS szerint), míg a szélnyírás kevésbé mutat kedvező képet szupercellák kialakulása szempontjából (10-12 m/s-os maximummal, a dényugati országrészben). Ennek ellenére a DNY-i határ közelében, főként Somogy és Baranya megyében előfordulhatnak gyenge evolúciós szupercellák (multicella-szupercella átmenet), amelyek produkálhatnak heves jégesőt abban a térségben (15-18 UTC között). Később, 18 UTC környékén egyre több zivatar alakulhat ki, amelyek valószínűleg vonalba is rendeződnek majd. Az éjszaka folyamán várható egy második hullám is (a meleg-nedves szállítószalag folyamatos emelkedésével), ám várhatóan ez már nem lesz annyira intenzív.

Megjegyzés: A fokozatot 0-ásra tettem, mivel a konvekciónak legkedvezőbb területen is valamennyi konvektív tiltás (CIN) jelen lesz, ami akadályozhatja a konvekciót. Ha esetleg a késő délutáni konvekció elmarad/gyengébb a vártnál, később, az estébe hajló emelt konvekió viszont már kevésbé támogatja a heves események megjelenését. Nap közben kora délutánig, illetve a keleti országrészben a száraz levegő miatt nem várható zivatar kialakulása az előrejelzés időtartamában.
 

Veszélyforrások:
- Jégeső: előfordulhat 2 cm-t meghaladó átmérő
- Villámárvíz: Az egy vonalban haladó, egymást követő cellák okozhatnak egy-egy pontban.

 

Mezós tornádó?: 
mezós tornádó nem várható - T0
Nem mezós tornádó?: 
Nem mezós tornádó nem várható - T0
Villám árvíz?: 
Várható
MKR?: 
Várható
Bow echo?: 
Nem várható
Szupercella?: 
Nem várható
Nagyméretű jég? (2-5cm): 
Várható
Szignifikáns jég? (>5cm): 
Nem várható
Szélvihar? (90-120km/h): 
Nem várható
Szignifikáns szélvihar? (>120km/h): 
Nem várható

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat