Hideg légörvény, itt-ott tubával

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
szerda, június 27, 2018 - 08:00

Hazánk időjárását egy északról fokozatosan közelítő hideg légörvény határozza meg, melynek hatására elszórtan jelenhetnek meg zivatarok. Bár a tegnapihoz képest némiképp labilisabb légtömeg tölti ki hazánk térségét, összességében a heves események kialakulásának könnyen gátat szabhat a mérsékelt labilitás, illetve a megfelelő szélnyírás hiánya. Szupercellás konvekció kialakulására azonban az ország keleti területén esély mutatkozhat. A magassági ciklon által generált örvényesség és a fent említett területeken elégséges mértékben (15-17,5 m/s) megerősödő szélnyírás támogathatja ezen zivatarcellák kialakulását. A képet azonban erősen árnyalja, hogy az ország leglabilisabb területei első sorban a Dunántúlon lesznek (GFS: 800-900 J/kg). Ezzel szemben a keleti országrészben – ahol az elégségesnek tűnő szélnyírással átfedésben van – sokkal visszafogottabbak a modellek, mindössze 400-500 J/kg-ot adnak és mindezt tetőzve erőteljes kiszáradást is vízionálnak.

A nap másik említésre méltó jelensége a nem-mezociklonális tubák és tornádók kialakulása lehet. A már említett magassági ciklon hatására megjelenő erőteljes örvényesség (több szinten), társulva a helyenként megjelenő konvergencia vonalakkal megfelelő táptalajt biztosíthatnak számukra. Tökéletes átfedés az egyes paraméterek között azonban itt sincs.
Mindent összevetve a mai nap egy „!”-es fokozatot érdemel.

Mezós tornádó?: 
mezós tornádó nem várható - T0
Nem mezós tornádó?: 
Nem mezós tornádó kis eséllyel várható - T1
Villám árvíz?: 
Nem várható
MKR?: 
Nem várható
Bow echo?: 
Nem várható
Szupercella?: 
Várható
Nagyméretű jég? (2-5cm): 
Nem várható
Szignifikáns jég? (>5cm): 
Nem várható
Szélvihar? (90-120km/h): 
Nem várható
Szignifikáns szélvihar? (>120km/h): 
Nem várható

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat