Halovány szupercella esélyek északkeleten

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
vasárnap, május 19, 2019 - 08:00

Áttekintés, összefoglalás

Hazánk egy magassági teknő előoldali áramlási rendszerében helyezkedik el, amelyhez talajszinten több kisebb, zárt izobárokkal rendelkező sekély ciklon tartozik. A magasban a domináns áramlás délies irányt vesz fel, alacsony szinten rövidhullámú zavarok lépnek fel az áramlási mezőben. Az ezekhez tartozó konvergenciák elégséges labilitással megspékelve elősegítik a zivatarok kialakulását. Az ÉK-i országrészben a megfelelő szélnyírás miatt akár szupercella is előfordulhat, de meg kell említeni, hogy e tekintetben nagy a bizonytalanság.

Részletezés, elemzés

Országunk a nap nagy részében két tűz között lesz konvektív szempontból, ez várhatóan a délután folyamán változik meg. Az ÉK-i országrészre és környezetére fókuszálva, a Bihar-hegység környezetében várható az első zivatarok megjelenése. Nagyjából a Bihar-hegység-Vásárosnamény vonalban egy konvergens zóna várható, amelyben a legnagyobb valószínűséggel alakulnak ki majd szupercellák. A nap nagy kérdése az, hogy ezek a már kialakult szupercellák érintik-e az országot, illetve országon belül ki tudnak-e alakulni. Ugyanis a jobbra haladó tagok elsodródnak az országhatártól, és csak a balra haladóak tudnak besodródni, feltéve, ha kibírják addig. A rendelkezésre álló labilitás 500-800 J/kg körül mozog az ÉK-i országrészben, viszont a nedvességi viszonyok nem festenek túl kedvező képet, inkább Románia felett lesznek ideálisabbak.

A Dunántúlt, illetve a DNY-i országrészt tekintve - a délután második felében arrafelé is várhatóak zivatarok, amelyek később, az éjszaka első felében MKR-ré is összeállhatnak, de szélnyírás hiányában itt nem várható szupercellák kialakulása. Említésre méltó jelenség a nem-mezociklonális tornádó, amely a kedvező alacsony szintű labilitási viszonyok és a tartósabb konvergenciavonalak várható megjelenése miatt előfordulhat kis valószínűséggel.

Veszélyforrások:

- jégeső: az esetleges szupercellák esetében előfordulhat 2 cm-t meghaladó jégeső (az ország legészakkeletibb részében)

Megjegyzés:

A 0-ás fokozat a heves események bizonytalanságára utal, hiszen lehet, hogy nem érintik hazánkat szupercellák, így ebben az esetben a heves események valószínűsége elenyésző.

Mezós tornádó?: 
mezós tornádó nem várható - T0
Nem mezós tornádó?: 
Nem mezós tornádó kis eséllyel várható - T1
Villám árvíz?: 
Nem várható
MKR?: 
Várható
Bow echo?: 
Nem várható
Szupercella?: 
Várható
Nagyméretű jég? (2-5cm): 
Várható
Szignifikáns jég? (>5cm): 
Nem várható
Szélvihar? (90-120km/h): 
Nem várható
Szignifikáns szélvihar? (>120km/h): 
Nem várható

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat