Gyenge szupercellák lehetősége ÉK-en

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
csütörtök, május 23, 2019 - 09:12

A mai napon országuink felett egy magassági hidegörvény található, amelyhez talajszinten egy ciklonális mező tartozik. Ez az időjárási helyzet elősegíti záporok, valamint gyengébb zivatarok kialakulását. A labilitás nem lesz eget verően magas a relatíve hideg légtömeg miatt: a GFS modell szerint 500-700J/kg-os CAPE várható a szlovák területeken, ami gyorsan csökken az északi országhatárhoz közeledve, ettől függetlenül pedig még a déli határhoz közel lesz pár 100 J/kg-os az értéke. Szlovákiára visszatérve, itt a szélnyírás meghaladhatja a 15 m/s-ot, ami a labilitással kedvező átfedésben lesz, így ott kialakulhatnak szupercellák is (ráadásul a nedvesség-konvergencia is támogatja megjelenésüket). A kialakult cellák gyengülve besodródhatnak országunk területére, erre főleg ÉK-en (az Északi-középhegység környezetében) van lehetőség.

A másik megemlítendő jelenség a nem-mezociklonális tuba, amely az ország déli határvidékén fordulhat elő a legnagyobb eséllyel (tornádó csak alacsony valószínűséggel alakulhat ki).

Összességében, felkiáltójeles előrejelzést adtunk ki, mivel heves események nem várhatóak.

Mezós tornádó?: 
mezós tornádó nem várható - T0
Nem mezós tornádó?: 
Nem mezós tornádó kis eséllyel várható - T1
Villám árvíz?: 
Nem várható
MKR?: 
Nem várható
Bow echo?: 
Nem várható
Szupercella?: 
Várható
Nagyméretű jég? (2-5cm): 
Nem várható
Szignifikáns jég? (>5cm): 
Nem várható
Szélvihar? (90-120km/h): 
Nem várható
Szignifikáns szélvihar? (>120km/h): 
Nem várható

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat