Ciklon bizonytalan konvektív eseményekkel

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
szerda, május 15, 2019 - 20:00

A mai nap időjárását egy felettünk átvonuló peremciklon alakítja. Ehhez kiterjedt felhő- és csapadékrendszer tartozik, ami csak az ország északkeleti csücskét nem érinti érdemben, így ott némileg labilizálódhat a légkör délutánra (a GFS 300-700 J/kg közötti CAPE-t számol, az ECMWF viszont csupán pár 100 J/-kg-ot), a labilitással pedig átfedésben lesz a jelentősebb (15-20 m/s-os) nyírás is. Amennyiben a nagyobb laiblitású verzió realizálódik, úgy a térségben (hozzávetőlegesen a Miskolc-Debrecen vonaltól északkeletre) nem zárható ki egy-egy szupercella kialakulása, vagy Romániából történő besodródésa sem, melyek dél felől haladhatnak északias irányba.

Megemlítendő még, hogy a ciklonnal érkező markáns örvényesség és a hozzá kapcsolódó erős alacsonyszintű konvergencia-mezők önmagukban kedveznének nem-mezociklonális tubák kialakulásához is, de ezeket könnyen meghiúsíthatja az érintett területeken átvonuló csapadéktömb. Néhány modell azonban a középső és északi megyékben e mögött számol záporok kialakulásával a délután második felében, melyekből - megvalósulásuk esetén - nem zárható ki egy-egy felhőtölcsér lenyúlása.

Mindent összevetve a helyzet jelentős bizonytalansággal terhelt, így csak felkiáltójel kerül kiadásra.

Mezós tornádó?: 
mezós tornádó nem várható - T0
Nem mezós tornádó?: 
Nem mezós tornádó kis eséllyel várható - T1
Villám árvíz?: 
Nem várható
MKR?: 
Nem várható
Bow echo?: 
Nem várható
Szupercella?: 
Várható
Nagyméretű jég? (2-5cm): 
Nem várható
Szignifikáns jég? (>5cm): 
Nem várható
Szélvihar? (90-120km/h): 
Nem várható
Szignifikáns szélvihar? (>120km/h): 
Nem várható

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat