Ciklogenezis fokozott villámárvíz veszéllyel, akár szignifikáns heves eseményekkel

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
vasárnap, augusztus 6, 2023 - 06:00

Egy igen markáns teknő közelít nyugat felől, amely jelenleg épp a lefűződési fázisban van, majd aztán ismét (vasárnap) összekapcsolódik a hosszúhullámú teknővel. Az örvény ciklogenezist indukál fölöttünk, amihez frontogenezis is társul, a következő 24 órában eleinte a melegszektorban leszünk, majd (délután) délnyugat felől a hidegfront egyre inkább előrenyomul és szorítja ki kelet felé a meleg-nedves, labilis levegőt. A teknőhöz és a lefűződő örvényhez is a magasban természetesen jet tartozik, utóbbit erősen görbült, több részre szakadó futóáramlás öleli körbe (ez majd csak az esti órákban közelíti meg tengelyével délnyugat felől az országot - és inkább a jobb kilépő zónája kerül fölénk). A ciklon előoldalán éjjel határozott meleg-nedves szállítószalag (MNSZ) épült ki délkelet-északnyugat tengellyel, az éjszakai kiterjedt zivatarozást (szupercellák, MKR) is ennek köszönhetjük. Ma napközben a szállítószalag (és a meleg-nedves levegő utánpótlás) egyre inkább északkeletre helyeződik át (ahogy a ciklogenezis és a front is ebbe az irányba kormányozza). 

A felettünk lévő melegszektorban (azaz az ország döntő részén, a Balatontól nagyjából keletre) számottevő labilitás várható (2000-2500 J/kg SBCAPE, 1000-1500 J/kg-os MLCAPE, az északkeleti csücsökben késő délután az SBCAPE felmehet 2500-3000 J/kg, az MLCAPE 1500-2000 J/kg körülire). A nedvesség bőségesen rendelkezésre fog állni, miközben az erőteljes ciklonális görbület miatt kiterjedt konvergenciák (többek között maga a születő front) biztosítják az emelést a légkör alsó rétegeiben, emiatt különösen az ország középső részén a konvekció jellege a kezdeti izolált módusból várhatóan eltolódik a zivatarrendszerek felé. Kérdéses, hogy izolált cellák létre tudnak-e jönni, és meddig tudnak fennmaradni, erre főként a tiszántúli és északkeleti régióban lehet esély (ahol némileg nagyobb a kiszáradás is és CIN is jelen van). A 20-25 m/s-os 0-6 km-es szélnyírás egyébként abszolút támogatja szupercellák kialakulását, ráadásul ehhez 200-300 m2/s2-os 0-3 km-es helikalitás (északkeleties szél alacsony szinteken, délies a magasban) is társul az északkeleti régióban - a hodográfok változatos képet mutatnak, de átlagosan egyenesnek tekinthetők, az alsó pár száz méteren jelentős jobbrafordulással. A 0-2,5 km-es szélnyírás sem nevezhető elhanyagolhatónak egyáltalán (10-15 m/s nagy területen, de van ahol eléri a 15-20 m/s-ot is), ez a bow echós kitüremkedéseket is előrevetíti a rendszerekben. A labilis levegő csak lassan fog kisodródni az országból, ezért az intenzív zivatarok - egyre inkább az ország északkeleti harmadára szorítkozva - még az éjszaka első felében is kitarthatnak. 

Veszélyforrások:

- felhőszakadás, villámárvíz: az igen magas, 45-50 mm-t is elérő kihullható víz, a rendszerben és a front konvergencia mentén (a szélnyírásvektor és az áthelyeződési vektor is közelítőleg párhuzamos a kényszerrel) egymást követő intenzív gócok miatt fokozott a villámárvíz veszélye többfelé az országban, de különösen az Északi-középhegység térségében

- jégeső: a jelentős szélnyírás, az alsó néhány km-en megnyúlt hodográf, valamint a labilitási energia jégnövekedési zónába eső nagy hányada miatt nagyméretű jég előfordulhat, különösen az izolált cellákban, de egy-egy cella akár szignifikáns (>5 cm) jeget is kitermelhet magából

- szélvihar: egyedi cellák is okozhatnak 90 km/h feletti szelet (a DeltaThetaE az északkeleti harmadban eléri és meghaladja a 30-as értéket is a középszintű kiszáradás következtében), de az egyedi cellákból kifejlett bow echók tengelyében még jellemzőbb lehet a szélvihar, akár szignifikáns szélvihar is (ez az elmúlt éjjel is bekövetkezett Ferihegyen, hasonló szélnyírási körülmények között)

- tornádó: Hiába magasak helyenként a 0-1 km-es helikalitási értékek az alsó 1 km-en erősen görbülő hodográf következtében, ott, ahol az egyedi cellák jellemzőbbek lehetnek, a felhőalap magasnak várható (ugyanakkor a délutáni órákban a csökkenése is bekövetkezhet - 1000 m alá az ECMWF alapján). Nem segíti a tornadogenezist a jelentős konvektív tiltás sem. Összességében emiatt kis eséllyel várható.  

A helyenként szignifikánsan heves események esélye miatt a 2-es fokozatot adjuk ki. 

Summary: 

We issued convective forecast with Category 2 due to the chance of hail size greater than 5 cm and wind gust over 120 km/h. The main mode of convection can be expected supercellular and multicellular (organized in mesoscale systems). In addition, the threat of flash flood (mainly in the middle part of the country) is very high. 

Mezós tornádó?: 
mezós tornádó kis eséllyel várható - T1
Nem mezós tornádó?: 
Nem mezós tornádó kis eséllyel várható - T1
Villám árvíz?: 
Várható
MKR?: 
Várható
Bow echo?: 
Várható
Szupercella?: 
Várható
Nagyméretű jég? (2-5cm): 
Várható
Szignifikáns jég? (>5cm): 
Várható
Szélvihar? (90-120km/h): 
Nem várható
Szignifikáns szélvihar? (>120km/h): 
Várható

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat