Az ország keleti felében zivatarok - fő veszélyforrás a nagy csapadék

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
hétfő, szeptember 25, 2023 - 08:00

A hosszan elnyúló frontrendszer, amelynek hidegfronti szakasza mostanra jóformán az egész országunkon áthaladt, a következő napon jelentős visszahullámzásba kezd. Mozgását egy, a kelet mediterrán térség felett kialakuló örvény kormányozza, amely jelenleg a tengelyével Németország felett tartózkodó hosszúhullámú teknőről fűződik le. A visszahullámzáshoz kapcsolódóan vasárnap főként a nap második felében indul meg intenzív melegadvekció kelet felől, amely egy meleg-nedves szállítószalag formájában jelentkezik. A folyamat, a meleg felsikló természetéből fakadóan, a talajon beszivárgott hűvösebb levegőt nem szorítja ki. Mindennek következménye az, hogy az országon belül egy erős inverzió lesz jelen az alsó kb. másfél kilométeres rétegben, talajalapú konvekció pedig nem tud kialakulni. A nap nagy kérdése, hogy a viszont minden bizonnyal jelentkező emelt konvekció milyen heves eseményeket képes előidézni.

A szinte teljesen nulla SBCAPE mellett a meginduló magassági melegedéssel délutántól északkeleten 1000 J/kg körüli MUCAPE, majd pedig az éjszaka első felében 500-800 J/kg körüli emelt labilitási energia halmozódik fel a keleti régióban az ECMWF szerint. Mindehhez 38-41 körüli Thompson Index és -2-(-4) fokos Best Lifted Index tartozik, az inverzió fölött pedig a pszeudotempeken egy rövidebb, de csaknem száraz adiabatikusan hűlő szakasz analizálható. Különösen ez utóbbi mutatja, hogy a szerényebb mérőszámok ellenére az erősebb feláramlások kialakulása támogatott egy ilyen helyzetben.  A labilitási mező alapján mindenesetre az érdemi konvekció a Dunától keletre fog jelentkezni.  A szélnyírási továbbra is jelentős (20-25 m/s eleinte 0-6 km-en, a melegadvekció megindulásával egy időben csökkennésnek indul, de még 15-20 m/s körül marad, a 0-2,5 km-es végig jelentős, 15-20 m/s között). Ugyanakkor ezek az értékek a talajtól számolódnak, és az nem triviális, hogy a 1,5 km-es magasságból induló konvekció milyen szélnyírást fog tapasztalni (a pszeudohodográfok alapján akár lényegesen kisebbet), így szupercella kialakulása is kérdéses. Az emelés kiterjedt lesz, a 700 hPa-os Q-vektor divergencia mező mutat határozott pozitív jelet az ország keleti része fölött, továbbá több szinten is markáns lesz az örvényességadvekció. A rendszerbe szerveződés, klasztereződés tehát mindenképpen benne van a pakliban, ha a kérdéses módon realizálódó szélnyírás miatt nem is, az emelés miatt mindenképpen. Nagy kérdés a bow echó kialakulása is ilyen helyzetben; ahogy már ecseteltük: a magas 0-2,5 km-es nyírás félrevezető lehet, ha ennek a nagyobb hányada nem a labilis rétegre esik. Mindenesetre a friss (18 UTC-s) WRF futás mezejében lehet találni bow echóra emlékeztető csapadékobjektumokat. 

Veszélyforrások:

- felhőszakadás: talán ez az elsődleges; a viszonylag magas kihullható víz (35-40 mm az ECMWF-ben) a klaszterbe vagy akár kisebbfajta MKR-be szerveződött, egymást követő cellákból 30-50 mm csapadék is lehullhat rövid idő alatt, ami helyenként villámárvíz kialakulását vetíti előre 

- jégeső: az emelt labilitás csökkenti az esélyét a komolyabb jégnek, így vélhetően a jelentősebb szélnyírás ellenére a jégszemek nem haladják meg a 2 cm-t. Bár a bizonytalanság megvan, egyrészt ahogy láttuk, a labilitás tényleges realizálódása sem egyértelmű, illetve a szélnyírás hasznosulása is kérdéses

- szélvihar: a profil jelentősen át lesz nedvesedve, és mivel nem talajalapúak a folyamatok, a 90 km/h feletti szélvihar esélye kicsi, még a nagyobb szélnyírás ellenére is (meg kell említeni ismét a WRF-et, amely egy bow echós objektum mentén termel ki 90 km/h körüli szélrohamot)

- tornádó: a folyamatok emelt jellegéből fakadóan ebben a helyzetben nem várhatóak

 

Összefoglalva: vasárnap a délutáni óráktól az éjszakába nyúlóan számítunk a Dunától keletre zivatarokra, amelyeknél a fő veszélyforrás a felhőszakadás és a villámárvíz lehet, mivel esély van a klaszteres megjelenésre és akár kisebb rendszerbe szerveződésre is 

Ahogy a veszélyforrások rövid számbavételénél is láthatjuk, az emelt konvekció miatt nem kevés a bizonytalanság abban, hogy mennyire jelentkeznek heves események az országon belül, ugyanakkor a felhőszakadás mindenképpen esélyes, ezért 1-es fokozatot adunk ki. 

 

 

Summary: 

Category 1 has been issued because we expect thunderstorm activity (in the form of clusters and smaller scale systems) in the eastern part of Hungary from the afternoon on an intense retrograde warm front. The main threat is the excessive rain fall and flash floods. 

Mezós tornádó?: 
mezós tornádó nem várható - T0
Nem mezós tornádó?: 
Nem mezós tornádó nem várható - T0
Villám árvíz?: 
Várható
MKR?: 
Várható
Bow echo?: 
Várható
Szupercella?: 
Várható
Nagyméretű jég? (2-5cm): 
Nem várható
Szignifikáns jég? (>5cm): 
Nem várható
Szélvihar? (90-120km/h): 
Nem várható
Szignifikáns szélvihar? (>120km/h): 
Nem várható

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat