Az év első kiterjedtebb konvektív eseményei

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
hétfő, május 20, 2019 - 22:00

Hazánk időjárását ma és hétfőn egy tőlünk nyugatra elhelyezkedő ciklonális mező alakítja, melynek áramlási rendszerében dél felől nedvesebb és labilisabb légtömeg érkezik fölénk, kedvező feltételeket teremtve záporok, zivatarok kialakulásához (több hullámban is). Éjszaka egy zivatarrendszer létrejötte is valószínűsíthető, akár beágyazott szupercellákkal, illetve az erősebb csapadékgócokat, -tömböket kiadós csapadék kísérheti.

 

Részletezve:

Az említett légköri képződményhez a magasabb szinteken is határozott ciklonális örvény tartozik, mely fokozatosan megközelít minket, és több módon is kedvező feltételeket nyújt a konvekcióhoz. Egyrészt a magasban a késő délutáni, esti óráktól határozott hidegadvekció kezdődik, mely növeli majd a labilitást, illetve hatására éjjel is instabil marad a légkör. Emellett több szinten is markáns örvényességi advekció érkezik az esti óráktól, szintén több hullámban (még hétfőn is). Harmadrészt az örvény előoldalán a magasban határozottabbá és divergenssé válik felettünk az áramlás, és az előbbi hatására főként az ország keleti felén megnövekszik a szélnyírás (15-20 m/s köré), az utóbbi pedig nagytérségű feláramlásokat generál majd.

A reggel átvonult záporos csapadékmező mögött átmenetileg kissé szárazabbá válik a légkör, így bár egyre növekszik majd az instabilitás - késő délutánra sokfelé 500-1000 J/kg közé, délkeleten, keleten 1000 J/kg fölé emelkedhet a CAPE -, csak helyenként alakulhatnak ki záporok, zivatarok. Az érdemi konvekció első hulláma a délután derekán indulhat meg az Alföld déli-délkeleti részén, és onnan - akár vonalba rendeződve - haladhat majd északias irányba, kora estére elérve Budapest és az Északi-középhegység térségét. Ezzel együtt már a fő események csírája is megjelenik majd várhatóan a szerb területeken, és ezek a zivatarok jó eséllyel egy MKR-ré összeállva érhetik el a Dél-Alföldet késő este, majd éjszaka a rendszer tovább halad majd észak felé, a Tiszántúlt és a Duna-Tisza közét érintve. Emellett elszórtan a Dunántúlon is számíthatunk záporok, zivatarok kialakulására. Mivel a kihullható víz ekkor már országosan magas lesz, mind az MKR-t, mind a dunántúli izoláltabb gócokat kísérheti felhőszakadás. Az Alföld azon területein, ahol a késő délutáni és az éjszakai rendszerből is előfordul intenzívebb csapadékhullás, összességében akár 30-50 mm csapadék is hullhat. A már említett szélnyírás-növekedés hatására az MKR-be ágyazottan szupercellák is kialakulhatnak, melyre legnagyobb esély a délkeleti, keleti határvidéken van (előfordulhat ugyanakkor, hogy ezek végül a határ túloldalán lesznek, ahol kissé kedvezőbbnek ígérkeznek a feltételek). Szupercellákat 1-2 cm-es jég és 70-80 km/h körüli széllökés is kísérhet, illetve hasonló erejű kifutószél a késő délutáni, még kissé szárazabb légkörben kialakuló rendszer mentén is lehet. 2 cm-t meghaladó jégméretre és 90 km/h-t átlépő széllökésre viszont csak kevés esély kínálkozik.

A zivatarok - gyengülő aktivitás mellett - a kora reggeli órákig folytatódnak majd, egyre inkább az északi, északkeleti országrészre korlátozódva. Délelőtt azonban átmenetileg megszűnnek, és felszakadozik, csökken a felhőzet, így újból labilizálódik a légkör. Ennek köszönhetően a déli óráktól ismét számíthatunk elszórtan zivatarokra, a jelenlegi modellfutások alapján főként az ország északi és középső területein. Mivel a magassági örvény egyre közelebb kerül hazánkhoz, így a szél egyre jobban gyengül majd a magasban, és ezzel együtt a nyírás is fokozatosan lecsökken. Az ország északkeleti harmadán azonban késő délutánig még 15 m/s körül marad, így ott nem zárható ki egy-egy szupercella kialakulása sem, míg másutt multicellás konvekcióra készülhetünk, mely az egymást követő kisebb konvergencia-vonalakkal mozogva akár több hullámban is érinthet egy-egy területet. A hétfői zivatarcellákat szintén kísérheti intenzív csapadékhullás, de a már kissé szárazabbá váló légkör és a gyorsabb cellaáthelyeződés miatt a jelentős mennyiségű csapadék esélye csökken. Az erősebb gócokból hullhat kisméretű (~ 1 cm) jég, és a közelükben előfordulhatnak 50-60 km/h körüli széllökések. Az esti órákban a konvektív események az ország legnagyobb részén fokozatosan megszűnnek, de északkeleten még éjjel is lehet zápor, zivatar.

Summary: 

We issued a Category 1 forecast due to recurring convective events in Hungary on Sunday and Monday, inculding at least one MCS on late Sunday and possibility of supercells on the eastern part of the country. The strongest thunderstorms also can produce high amount of rain in a short time.

Mezós tornádó?: 
mezós tornádó nem várható - T0
Nem mezós tornádó?: 
Nem mezós tornádó nem várható - T0
Villám árvíz?: 
Várható
MKR?: 
Várható
Bow echo?: 
Nem várható
Szupercella?: 
Várható
Nagyméretű jég? (2-5cm): 
Nem várható
Szignifikáns jég? (>5cm): 
Nem várható
Szélvihar? (90-120km/h): 
Nem várható
Szignifikáns szélvihar? (>120km/h): 
Nem várható

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat