Szupercellák június első felében

Viharvadász csapatunk mozgalmas időszakon van túl. Az elmúlt hetekben, jó pár gyönyörű szupercella akadt a horogra.
Pár naponta kialakult 1-1 olyan helyzet, amiért bizony nem szabadott otthon ücsörögni.
A lightosabb május után, rögtön június 1-én belecsaptunk a nagybetűs szezonba.

Még május 31-én egy ciklon vonult át hazánk felett. Mögötte a magasban kialakuló örvényesség, és a hidegfront, a ciklon hátoldalán kialakuló jelentős szélnyírás, és a légkör labilizálódása segítette a zivatarképződést szombaton (június 1-én). 3 szupercella azonban kiemelkedően sokáig élt, és a bejárt útvonalon heves kísérőjelenségeket produkáltak. Talán a leg emlékezetesebb a Debrecent elérő szupercella volt (ami legalább 400km-t tett meg)
Viharvadász csapatunk a nap nagyrészében csak a radaron kísérte figyelemmel a dolgok alakulását, mivel a szupercellák kelet felé mozogtak. Esélytelen volt eléjük vágni. Azonban a kora esti órákban Kaposvár környékén egy zápor alakult ki. A Dunántúl keleti felét elérve, jelentősen elkezdett erősödni. Csakhamar zivatarrá fejlődött. A Dunát elérve már szupercellás jegyeket mutatott miközben elindultunk. Soltnál vertünk tábort és onnan kísértük figyelemmel a dolgok alakulását.

Látványossan erősödött a cella, ahogy átlépte a Duna vonalát, és rögtön egy kettéválást produkált ahogy a fenti képen is látszik.
A jobbra haladó tagja robbanásszerűen erősödött, miközben a felhőalap süllyedt. Egy izolált, klasszikus szupercellává fejlődött nem sokkal 18 óra után.


Solton egy benzikúton vártam meg még átvonul a szupercella. Légzuhatag és felhőszakadás kíséretében vonult tovább.

Alig hagytuk a hátunk mögött a szombati napot, vasárnap reggel már a következő vadászatot terveztük. Június 3-án újabb ciklon érkezett. Tolna vármegyére esett a választás kiinduló pontnak.
Beával és és Krisztivel indultunk neki még a kora délutáni órákban. Nem kimondottan kedvezett a légköri feltételek szupercella kialakulásához, de azért 1-1 látványos peremfelhőben azért bíztunk. 
Somogy vármegyében robbant a légkör még 15 óra körül. A zivatarok szinte alig mozdultak. 2000j/kg-os labilitás mellett (lokálisan 2500j/kg)10-15m/s között volt a szélnyírás a Dunántúl déli felében.
Az ekkor még lokális zivatarok kifutófrantjai kicsit rásegítettek a szélnyírásra, és a légkör kipréselt magából egy marginális szupercellát Tolnanémedi határában. 

Mind alacsony szinten, mind középszinten kialakuló forgó feláramlás, látványos struktúrát hozott létre.
Közben egyik szemünk a radaron volt, mivel nem a leg szerencsésebb helyen voltunk. A zivatarok 17:30 kor már egy MKR-t alkottak, a vezető élén pedig egy zivatarlánc volt.
Látványos peremfelhője átbukott a dombokon. Nem maradhattunk, mivel villámárvíz fenyegetett minket. Elindultunk Simontornya, majd onnan Szabadegyháza felé a zivatarlánc előtt haladva.



Zichyújfalu határában már úgy döntöttünk, 2,5 óra után, hogy had menjen. A lánc és az MKR 30-40mm csapadékot hagyva maga után folytatta útját észak felé.

Még 1 hét sem telt a következő helyzetig, ami nekünk nem alakult túl szerencsésen, de egy gyors vadászat 9-én este belefért.
Hullámzó hidegfront alakította az időjárást, 9-én és 10-én. Vasárnap délután egy nem túl egyszerű szituáció mellett (mivel jelentős mennyiségű por volt a légkörben hazánk felett), zivatarok, szupercellák volt várhatóak.
Tiszavölgyi Dávid  konvektív előrejelzésében részletessen leírta a várható menetrendet. Tökéletessen be is jött, és érkeztek a délutáni órákban a szupercellák. Parádésat vadászott Pintér István, és Hérincs Dávid Szombathely közelében. Mivel kelet felé haladtak a cellák, ezért Székesfehérvár északi részét megcéloztam. Sárkeresztes közelében álltam meg, és vártam az érkező szupercellát.

Még a nyugati horizonthoz közel klasszikus, ahogy közeledett egyre inkább LP szupercellává alakult át. Ekkorra azonban már lement a nap is.

Este 9 után hagytam ott a cellát és indultam haza. Másnapra (10-én) a szupercella.hu ismét 2-es konvektív előrejelzése mellett, nem lehetett elmenni szó  nélkül.
A Dunántúlon a 0-6km-es szélnyírás mindössze 12,5m/s volt még kora délután, De az átvonuló hidegfront mentén jelentősen megemelkedett.
1000-1500 J/kg os labilitás, egy MNSZ (meleg nedves szállítószalag) kellő táptalajt biztosított a zivatarok számára, azonban a talaj közelében már a hidegfront miatt kialakuló cin kicsit bizonytalanná tette a dolgokat. Mégis, szerte az országban zivatarok, szupercellák alakultak ki. Dél körül a Balatonnál egy zivatar haladt kelet, északkelet felé. Mivel közvetlen közelemben ment el, úgy döntöttem rámegyek.
Alig 10 km-t mentem, Zichyújfalu közelébe. Onnan figyeltem az érkező zivatar peremfelhőjét.

Székesfehérvárt elhagyva, egyre inkább szupercellás jegyeket vett fel, majd ahogy közeledett gyorsan erősödött. 15 óra körül már heves zivatarrá fejlődött, és a megemelkedő szélnyírás miatt szupercellává alakult át.


Nagyjából Ercsi felett járt, amikor a mezociklon is látványossan feltűnt.

Tőlem távolodva, Monor felé vette az irányt, ahol Tiszavölgyi Dávid ismét levadászta.
Ezzel fejeződött be a Szupercella Vadászok viharvadász csapat számára, egy zivataros peridódus.

Reméljük sok ilyen lesz még idén. Köszönjük, hogy végig olvasta.

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat