Szupercella Monoron 2024.06.10.

Ezen a napon igen jó zivataros helyzet nézett ki, így már pénteken szabadságot kértem erre a hétfői napra az események miatt.

Időjárási háttér: A mai napon egy hullámzó hidegfront alakította az időjárást, melynek előterében egy MNSZ (meleg nedves szállítószalag) húzódott, továbbá középszinten hidegadvekció volt megfigyelhető. Ezek együttesen erősen instabil légrétegződést vetítettek előre (SBCAPE 2000-3000 J/kg) kedvező feltételeket teremtve a zivatarok létrejöttéhez. 850 hPa szinten egy jet is megfigyelhető volt, melynek hatására magasabb szélnyírási értékek realizálódtak, viszonylag magas (~ 200 m2/s2) helikalitással, ez pedig kedvező az akár hosszú életű szupercellák létrejöttének is. Ennek következménye volt az is, hogy a nyírás leginkább az alsó 3 km-re koncentrálódott (ez hosszú, megnyúlt hodográfot eredményezett alsóbb szinteken), ez pedig kedvezett az akár károkozó szélrohamoknak is (ez sejthető volt a magas Delta Theta-E értékekből is). Az események beindulását az MNSZ és a konvergencia, valamint a front érkezése biztosította.

A fentieket a 14 órakor Budapesten felengedett szonda adatai is alátámasztják:

 

ECMWF által előrejelzett szélnyírás. Forrás: meteologix

ECMWF által előrejelzett szélnyírás

A front helyzete 14 órakor. Forrás: HungaroMet

A Monoron is áthaladó szupercella még Székesfehérvártól délnyugatra alakult ki 14:20 környékén.

Radarkép forrás: MetNet / HungaroMet

Ezt itthonról figyeltem, de mivel a légköri helyzet támogatta az akár hosszú életű szupercellákat is, ezért már menetre készre voltam, hogy ha úgy alakul a helyzet, akkor még legyen időm kiérni a helyszínre. Egy óra elteltével, 15:30 körül már látszódott, hogy bőven van esélye ideérni, ezért el is indultam terepre. Helyszínül az egyik M4 feletti felüljárót választottam Monor mellett, ami végül azért nem bizonyult teljesen jónak, mert az általam vártnál kicsit jobban kitért jobbra, ennek következtében nem a legmegfelelőbb szögből tudtam megfigyelni a cellát, bár azért így sem volt látványtalan.

A városba visszaérve sajnos károkat is tapasztaltam, elsősorban a keleti részeken. Több helyen kidőlt fák, 1-1 oszlop, illetve ágak is voltak. Hozzám hazaérve a város északnyugati részén nem tapasztaltam ilyesmit, 1-2 apró ágacska volt csak az elszenvedője, jelezve, hogy az erősebb rész nem itt ment át. Az állomásom itt 37 km/h lökést mért csak, valamint 5 mm csapadékot. A város másik feléről 14 mm csapadékot jelentettek, valamint Vasadról borsó méretű jégesőt. A Monor Info Csoportban írt beszámolók szerint erősen viharos szél lehetett.

Az utólagos elemzésem alapján a véleményem szerint a város keleti felét már valószínűleg egy downburst (légzuhatag) érte el. Ezt támasztja alá a 3 fokos doppler radaros mérés is, ahol látni egy igen komoly szélerősődést az érintett területen, valamint a károk is.

 

Forrás: HungaroMet

Forrás: HungaroMet

 

A dokumentált károk Monor keleti felén:

 

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat